Piyasada son durum, son tahminler ne durumda?: Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Piyasada son durum, son tahminler ne durumda?: Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
Piyasalarda gözler TCMB'nin bugün açıklayacağı faiz kararında. Bugünkü kararda herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Dolar/TL 17,96, euro/TL ise 18,25 seviyesinden işlem görüyor.

+GERÇEK - Piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararına çevrildi. Küresel faiz artışları ve temmuzda yüzde 80’e dayanan resmi enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın bugün politika faizini art arda sekizinci kez sabit tutarak yüzde 14 seviyesinde bırakması bekleniyor.

Faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14’e çeken TCMB, son yedi toplantısında enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizini değiştirmedi.

Ağustos başında 18 seviyesine yükselerek 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören ve ondan sonra 18'in hemen altında yatay seyre geçen dolar/TL bu sabah 17,95-17,96 seviyesinde. Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısında keskin kayıplarının tekrar başladığı nisan sonundan bu yana kaybı yüzde 17,3, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26,6 oldu.

DÖVİZ MEVDUATININ ARTIŞ SEBEBİ NET OLARAK BİLİNMİYOR

Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların temel dayanak unsurlarından biri olan döviz rezervleri temmuzun son ve ağustos'un ilk haftasında belirgin artış kaydetti. TCMB'nin net rezervleri bu iki haftada 5,1 milyar dolar artışla KKM'nin devreye girdiği şubat ayından bu yana en güçlü artışı kaydetti.

Diğer taraftan kurumların döviz mevduatı da aynı dönemde 5 milyar doların üzerinde artış kaydetti. Artışın sebebi net olarak bilinmiyorsa da, bu ay devam eden kurumsal KKM hesaplarının yenilenip yenilenmediğini göstermesi açısından yakından izleniyor.

KKM'nin yoğun dönüşleri bu hafta da devam ediyor. Bankacılar haftanın ilk iki gününde 7 milyar dolarlık KKM dönüşünün gerçekleştiğini hesaplıyorlar. 18 milyar doları ağustosta olmak üzere büyük bölümü kurumsal ve TCMB kaynaklı temmuz ile ağustos aylarında 30 milyar dolarlık KKM'nin dönüşü bulunuyor.

DÖVİZ TALEBİ OLUŞMADI

Bankacılar yüksek bir döviz talebi yaratıp yaratmayacağı için süreci izlerken ilgili tarihin sonuna yaklaşırken piyasalarda KKM kaynaklı endişe edilen kadar döviz talebi oluşmadığı görüldü.

Bankacıların yaptığı hesaplamalar TCMB rezervlerinde artışın geçen hafta da devam ettiğine işaret etti.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç bankacı TCMB net rezervlerinin geçen hafta 3,5-4 milyar dolar toplam rezervlerinin 4,5-5,5 milyar dolar arttığını belirtti. Bu verilere göre bu hafta perşembe günü açıklanacak toplam rezerv 113 milyar doların hemen üzerine çıkmış olacak. Toplam rezerv üç hafta önce 100 milyar doların altında idi.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'i dün günü 727/741 baz puandan tamamladı. Gelişmekte olan ülkeler genelinde 27 Temmuz'dan itibaren CDS'lerde keskin düşüşler görülürken, Türkiye'de düşüş 200 baz puanı aştı. Ancak CDS bu hafta yönünü 100 baz puan civarında yukarı çevirdi.

ENFLASYONDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Geçen yıl kasım ayı itibarıyla hızla yükselişe geçen enflasyon, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusundaki faiz indirimlerinin ardından TL’nin keskin değer kaybetmesiyle rekor seviyelere tırmandı. TL, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 27 değer kaybederken artan enerji maliyetleri de fiyat artışlarını körükledi.

Bu gelişmeler ışığında TCMB, faiz kararını bugün saat 14.00’de açıklayacak. Ancak bugünkü toplantıda TCMB’den politika faizi adımı beklenmiyor. TCMB, önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarına dair bir sinyal de vermiyor.

Öte yandan likidite yönetimi gibi adımların atılıp atılmayacağı ise PPK metninden izlenecek.

İşte ekonomistlerin TCMB toplantısına ilişkin beklentileri:

AA FİNANS ANKETİ

Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın 18 Ağustos perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla gerçekleşti.

TCMB toplantısına ilişkin AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını tahmin etti.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14’te sabit tutulacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde. Anketteki katılımcılar Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı çerçevesinde düşük faiz kararlılığı nedeniyle faiz tepkisi verilmeyeceği beklentisini koruyor.

Yılsonu için tahmin veren dokuz katılımcıdan yedisi politika faizinin yüzde 14’te kalacağını öngörürken, bir katılımcı yüzde 12’ye indirilmesini, bir diğeri ise yüzde 20’ye çıkarılmasını bekliyor.

FOREKS ANKETİ

ForeksHaber anketine katılan 13 ekonomistin tamamı faizin değiştirilmeyeceğini öngördü.

2022 yıl sonuna ilişkin 7 ekonomist görüş belirtti ve medyan tahmin yüzde 14,00 oldu. Ekonomistlerin tamamı yıl sonu için politika faizi tahminini yüzde 14,00 olarak açıkladı. Geçen ay düzenlenen ForeksHaber anketinde, 2022 sonu faiz beklentisi yüzde 14,00 seviyesinde bulunurken, ekonomistlerden 1’i faizin yüzde 24’e yükseltileceğini beklentisini dile getirmişti.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg ağustos ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketine göre, piyasa aktörleri TCMB’nin bu toplantıda da politika faizini değiştirmesini beklemiyor. Sadece bir kurum faizde 100 baz puanlık indirime gidilmesini bekliyor.

Yıl sonu tahminini paylaşan 15 kurumun medyan beklentisi faizlerin yıl sonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağı yönünde oldu.

En düşük yıl sonu tahmini veren kurum politika faizinin yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 40 seviyesine kadar yükseltilmesini beklediklerini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar