Pique ve Shakira ile ilgili Türkiye'de 'uydurulan tweet', İspanya'ya ulaştı

Pique ve Shakira ile ilgili Türkiye'de 'uydurulan tweet', İspanya'ya ulaştı
Geçtiğimiz günlerde 'AS Marca' adlı Türkçe bir hesaptan yapılan 'Barcelonalı Pique, eşi Shakira'yı takım arkadaşının annesiyle aldattı' haberi, İspanya medyasını da karıştırdı.

İspanya'da yayın yapan El Periodico gazetesi, dünyaca ünlü şarkıcı Shakira’nın 12 yıldır birlikte olduğu Barcelonalı futbolcu Gerard Pique’den ayrılacağını, ayrılığa gerekçe olarak da Pique'nin kendisini aldattığını söylediği iddia edildi. 

Dünyanın her yerinde yayılan habere Türkiye'de bir ek yapıldı: Pique’nin Shakira’yı aldattığı kişinin, Barcelona’dan takım arkadaşı olan 17 yaşındaki Gavi’nin annesi olduğu iddiası.

Bu iddia ile ilgili ilk Türkçe bilgi, "AS Marca" adlı spor haberleri paylaşan 10 bin civarı takipçisi bulunan bir Twitter hesabının 1 Haziran akşamı yaptığı bir paylaşım oldu. 

Söz konusu Twitter hesabının yaptığı paylaşımda kaynak olarak haberi ilk yapan İspanya gazetesi El Periodico’nun bir harfinin değiştirilerek "El Periósico" yapıldığı görüldü. Paylaşımda Gavi’nin annesi olduğu iddia edilen bir kadının fotoğrafı da yer aldı.

"AS Marca"nın bu paylaşımından birkaç dakika sonra, Türkiye’de Twitter’dan spor haberleri takip edenlerin yakından bildiği ve 120 bin takipçisi bulunan "Le Marke Sports", aynı iddiayı duyuran bir paylaşım yaptı. Bu hesap da kaynak olarak aynı şekilde, yeryüzünde var olmayan "El Periósico" adlı medya organını gösterdi.

TÜRKİYE MEDYASI HABERİ 'OLDUĞU GİBİ' YAYINLADI

Spor haberleri paylaşan başka Twitter hesaplarının aynı içerikli paylaşımlarıyla "haber", sosyal medyada yayılmaya başladıktan sonra kurumsal haber mecraları da, Shakira-Pique ayrılığı iddiasındaki üçüncü şahsın "Gavi’nin annesi" olduğunu duyuran haberleri yayınlamaya başladı.

AKP'Lİ 'GAZETECİNİN' İNGLİZCE TWEETİ İSPANYA'YI KARIŞTIRDI

Türkiye’de Gavi’nin annesiyle ilgili iddia hızla yayılırken, yayımladığı Youtube videolarıyla tanınan ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen Melih Esat Açıl ise Twitter hesabından iddiayı İngilizce olarak dillendiren bir paylaşım yaptı. Açıl da paylaşımında iddianın kaynağı olarak "El Periosico" adlı olmayan medya organını gösterdi.

Serbestiyet'ten Onur Erkan'ın haberine göre, pek çok farklı ülkeden takipçisi olan Açıl’ın paylaşımı hızla yayıldı ve Gavi’nin annesiyle ilgili iddiadan o ana kadar haberi olmayan İspanya kamuoyunu da haberdar etti.

7 binden fazla Twitter kullanıcısı Açıl’ın paylaşımını alıntıladı. Bu alıntıyı yapanların önemli bir bölümü İspanyalılardı.

İspanya’da yayın yapan haber siteleri, iddiayı, Açıl’ın "olmayan bir İspanya medya organını kaynak göstererek" yaptığı paylaşıma dayandırarak haberleştirmeye başladı.

Spor haberleri yapan Futbolred sitesi ilk yayımlayanlardan oldu. Site, Twitter hesabında kendini "International Freelance Journalist" diye tanımlayan Açıl’ın İspanya medyasında dolaşıma soktuğu iddia için "uluslararası medya bilgiler ifşa ediyor" dedi.

Sonra başka İspanya siteleri Açıl’ı kaynak göstererek haberi yayımlamaya başladı.

AÇIL, İDDİALARININ DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLEYENLERE YANIT VERMEDİ

Gavi’nin annesiyle ilgili iddia bu şekilde yayılırken bazı İspanyalı Twitter kullanıcıları da Açıl’a iddianın doğru olmadığını söyleyen mesajlar attı.

Açıl’ın paylaşımında kullandığı Gavi’nin aile fotoğrafında; Açıl’ın Gavi’nin annesi diye işaret ettiği kişinin Gavi’nin ablası olduğu, kaynak olarak gösterdiği "El Periósico" diye bir medya organının olmadığı, tek harf benzeri olan El Periodico’nun haberinde Gavi’nin annesiyle ilgili hiçbir şey olmadığı gibi maddeler, iddianın doğru olmadığıyla ilgili somut veriler olarak sunuldu.

Açıl bu mesajlara yanıt vermedi ve İspanya kamuoyunda gündeme getirdiği iddiayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Açıl İspanyalı sosyal medya kullanıcıları arasında konu tartışılmaya başlandıktan sonra konuyla ilgili sadece bir tweet daha attı.

Açıl’ın halen İspanya’da yeni yeni siteler tarafından kendisini kaynak gösterilerek haberleştirilmeye devam edilen ve Twitter’da Gavi’nin annesiyle ilgili aşağılayıcı paylaşımlar yapılmasına neden olan iddiasıyla ilgili son paylaşımı da o tweet oldu:

"Şu anda Barcelona’dayım ve Pablo Gavi’nin annesiyle ilişkisi olduğu için Gerard Pique’yi yumruklayacağım.  Ve sonra zavallı Gavi’ye gerçeği söyleyeceğim. Shakira bunu hak etmedi!"

Açıl, daha sonra bu olayla ilgili olan bütün paylaşımlarını sildi ve herhangi bir açıklama yapmadı.

Açıl'ın sosyal medya hesaplarında başta Erdoğan olmak üzere birçok AKP'li isimle fotoğrafları bulunuyor.

Öne Çıkanlar