Pervin Buldan: Varsa bir görüşme Öcalan'ın paylaşmasının önü açılmalıdır

Pervin Buldan: Varsa bir görüşme Öcalan'ın paylaşmasının önü açılmalıdır
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar İmralı Uluslararası Barış Delegasyonu ile görüştü.

Halkların Demokratik  Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, İmralı Uluslararası Barış Delegasyonu’nun "Sanal Olguları Bulma Misyonu" amacıyla düzenlenen online programına katıldı.

İmralı Uluslararası Barış Delegasyonu’nun Türkiye’de sivil toplum kurumları ve siyasi partilerle buluşmasında konuşan Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için büyük çaba sarf eden delegasyona teşekkür ederek başladı.

İMRALI GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI

Buldan, 6 yıl önce 2015 tarihinde adaya giden siyasi heyet içinde yer alan biri olarak barış ve mücadele sürecinin Türkiye’ye ve Ortadoğu'ya ne kadar önemli katkıları olduğunu iletti. Eğer, görüşmeler devam etmiş ve kesintiye uğramamış olsaydı başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da çok önemli gelişmelerin olacağına inandığını belirten Buldan, "Çözüm Süreci Erdoğan’ın tabiriyle ‘rafa kaldırıldı’ ya da sümenaltı edildi ancak sonuç itibariyle tüm Ortadoğu için büyük bir talihsizliktir. Sayın Öcalan adada son görüşmemizde bu durumu öngörmüş ve ‘bir daha buraya gelemeyebilirsiniz’ demişti" şeklinde konuştu.

‘VARSA BİR GÖRÜŞME ÖCALAN PAYLAŞSIN’

AKP-MHP iktidarı işine geldiği zaman İmralı Adası’na istediği kişiyi gönderip, işine gelmediği zaman da avukatların, ailelerin gidişine izin vermediğine dikkati çeken Buldan, "Keyfi bir iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız. Aile ve avukat görüşlerinin önünde hiçbir engel olmamasına rağmen tamamiyle keyfi bir şekilde görüşmeler engelleniyor. Erdoğan’ın, Sayın Öcalan’ın ağzından görüşler paylaşması tutarsızdır. Eğer varsa bir görüşme Sayın Öcalan’ın görüşlerini ailesi ve avukatları aracılığıyla paylaşılmasının ya da kendisinin paylaşmasının önü açılmalıdır" dedi.

‘HERKESİN SORUMLULUĞU’

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle tecridin doğrudan bağlantılı olduğunu aktaran Buldan, cezaevlerinden cenazelerin çıktığı bir döneme girildiğine dikkati çekti. Buldan, "Böyle bir dönemde Öcalan’dan haber alınamamasının daha çok üzerine düşmemiz gerekmektedir. Bu konudaki çabalarımızı büyüterek hükümete karşı çağrılarımızda baskıcı olmamız gerekiyor. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu siyasi ve hukuki atmosfer ülkeyi felakete götürüyor. Bu sorunun çözülmesinin tek yolu ise Kürt sorununun çözülmesi ve tecridin kalkmasıdır. HDP olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ama bu herkesin sorumluluğundadır" ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM ORTAK MÜCADELE’

Görüşmede konuşan Mithat Sancar ise, bir ülkedeki rejim sorunlarının en iyi cezaevlerindeki uygulamalardan okunabileceğini belirterek, "İmralı’da uygulanan rejim, Kürt sorununa yaklaşım, bu sorunu her açıdan güvenlikçi politikalara sıkıştırmanın bir yansımasıdır. Eğer cezaevlerindeki rejimi kırabilirsek Türkiye'deki demokraktikleşmenin yolunu açmış olacağız. Kürt Sorununun çözümünde içeride ve dışarıda etkin olmak Kürt sorununda çözümsüzlük politikasını zayıflatmanın önünü açar, çözüm politikalarının önü açılırsa eğer, İmralı’daki tecrit de kırılır. Tecride karşı çıkış aynı zamanda çözüm istemektir ve bölgede barış istemek tecridin kırılması için önemli bir roldür. Çözüm, barış ve tecrit denklemi diyalektiğin temelini oluşturuyor. Bu sebeple, ortak mücadelenin hem içeride hem uluslararası alanda çözüm yaratacağına inanıyorum" diye belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar