Pentagon: Şimdiye kadar 7 bin Rus askeri öldü

Pentagon: Şimdiye kadar 7 bin Rus askeri öldü
İngiliz istihbaratı ise Rusya'nın ağır kayıplar vermesine rağmen 'Ukrayna'nın büyük bir bölümünde, özellikle doğu ve güneyde kontrolü ele geçirdiğine' dikkat çekti

ABD'nin önde gelen yayın organlarından The New York Times'ın Ukrayna'da bulunan muhabirleri, bölgede yaşanan gelişmeleri aktardı.

Muhabirlerin aktardığına göre, İngiliz istihbarat birimleri Rusya'nın ağır kayıplar vermesine rağmen "Yine de Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın büyük bir bölümünü, özellikle doğu ve güneyde kontrolü ele geçirdiğine" dikkat çekti.

Muhabirlerin aktardığı bir diğer bilgi de Pentagon kaynaklı oldu. Buna göre, üç haftalık çatışmalarda 7 bin Rus askerinin öldürüldüğü tahmin edilirken bu sayının Irak ve Afganistan'da 20 yılda öldürülen ABD askerlerinin sayısından daha fazla olduğu vurgulandı.

Ukrayna'da bulunan muhabirler Marc Santora, Michael Schwirtz ve Shashank Bengali'nin geçtiği bilgileri derleyen Gazete Oksijen'in haberi şöyle:

"Ukrayna savaşının dördüncü haftasında Rus ağır kayıplar vermeye devam ederken, kasaba ve şehirlere yönelik füze saldırılarını artırıyor. Sivillerin gördüğü zararın giderek ağırlaştığı bölgelerde, yemek için sırada bekleyen insanlar hedef olma korkusu yaşıyor, tiyatro binasında saklanan çocukların hedef alınması gibi dramlar yaşanıyor.

Mariupol kentinin belediye başkanı danışmanı, saldırıya uğradıktan sonra yıkılan ve içinde yüzlerce kişinin sığındığı düşünülen binanın enkazından bazı kişilerin sağ olarak çıkartılmaya başlandığını söyledi.

Danışman, Rus kuvvetlerinin bölgeyi bombalamaya devam etmesi ve kurtarma çabalarını engellemesi nedeniyle kayıpların boyutunun bilinmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece yaptığı konuşmada, bir Rus uçağının tiyatroya 'Bilerek büyük bir bomba attığını' iddia etti, 'Rusya'nın halkımıza, Mariupol'e yaptıklarından dolayı kalbimiz kırıldı' dedi.

Ruslar ve Ukraynalılar arasındaki ateşkes görüşmelerinin Perşembe günü dördüncü gününe girmesi bekleniyordu, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in giderek daha sert yorumları, her iki taraftan müzakerecilerin uzlaştırıcı kamuoyu açıklamalarına rağmen ilerlemeyi belirsiz bir hale getirdi. Putin, Çarşamba günü Batı yanlısı Rusları tasfiye edilmesi gereken 'pislik ve hainler' olarak kınadı.

İşte son gelişmeler:

- İngiliz istihbarat birimleri, Rus kuvvetlerinin son günlerde karada, denizde ve havada çok az ilerleme kaydettiğini ve ağır kayıplar vermeye devam ettiklerini söylüyor. İstihbarat raporlarında "Yine de Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın büyük bir bölümünü, özellikle doğu ve güneyde kontrolü ele geçirdiğine" işaret etti.

- Perşembe günü Kiev semalarında hava savaşı şiddetlenirken, Ukrayna ordusu 10 Rus uçağı ve füzesini düşürdüğünü iddia etti. Yetkililer, bir roketin kalıntılarının yüksek bir konut binasını delip geçtiğini ve en az bir kişinin öldüğünü söyledi.

- Pentagon, üç haftalık çatışmalarda 7 bin Rus askerinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Bu sayı Irak ve Afganistan'da 20 yılda öldürülen ABD askerlerinin sayısından daha fazla.

- ABD'li ve Avrupalı ​​yetkililer, Biden yönetiminin Ukrayna'ya, Rus tankları, zırhlı araçları ve uçaklarına karşı kullanımı kolay, taşınabilir ve çok az eğitim gerektiren daha yüksek teknolojili savunma silahları sağlayacağını söyledi.

- Bir diplomata göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki kötüleşen insani şartları ve 3 milyondan fazla mültecinin durumunu görüşmek üzere Perşembe öğleden sonra acil bir toplantı yapacak."

Öne Çıkanlar