Pentagon: ABD kuvvetleri Ukrayna'da savaşmayacak

Pentagon: ABD kuvvetleri Ukrayna'da savaşmayacak
Bulgaristan'a resmi ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ile Rusya arasında bir çatışmaya ‘kimsenin ihtiyacı olmadığını’ belirtti.

Fotoğraf: AA


Bulgaristan ziyareti kapsamında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ile görüşecek. ABD ile Rusya arasında bir çatışmaya "kimsenin ihtiyacı olmadığını" söyleyen Austin, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmayacaklarını da ifade etti.

Pentagon'un ülkeye üst düzey ziyaretinde Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu Rus yapımı 10 adet "S-300" uzun menzilli hava savunma sisteminin Ukrayna’ya verilmesi konusunun görüşülmesi bekleniyor.

Austin, söz konusu ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamalarda "ABD Kuvvetleri Ukrayna'da Rusya'yla savaşmayacak" mesajı verdi. ABD ile Rusya arasında bir çatışmaya "kimsenin ihtiyacı olmadığını" söyleyen Austin, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmayacaklarını da ifade etti. Rus birliklerinin "bazı yanlış adımlar attığını ve lojistik ile ilgili sorunlarla karşı karşıya olduklarını" savunan Pentagon yetkilisi, "Bu savaşa girerken düşünülen varsayımlarının çoğu doğru çıkmadı" dedi.

Duvar’ın aktardığı haberde ülkenin güneydoğusundaki Novo Selo poligonunda Savunma Bakanı Dragomir Zakov ile ziyaret yapan Pentagon yetkilisi, Bulgar-Amerikan karma askeri eğitim ve tatbikat çalışmalarını takip etti. Bulgaristanlı bakan Zakov da burada yaptığı açıklamada, "ABD’nin Bulgaristan’ın milli güvenliğine ilişkin angajmanlarını defalarca beyan ettiğini" ifade ederek, "Bu ziyaret, Bulgaristan’ın NATO’nun güvenilir bir müttefiki olduğunu gösteriyor" dedi. Zakov, "Bulgar ordusunun NATO’ya entegrasyon çalışmalarının gittikçe yoğunlaştığını" kaydetti.

Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'ndeki Rus S-300'leri, başkent Sofya bölgesinde konuşlandırılmıştı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Petkov, Ukrayna’ya her türlü insani yardımın yapıldığını ancak bu ülkeye silah yollanmayacağını bildirmişti.

Öne Çıkanlar