Pelosi, Tayvan'dan ayrıldı

Pelosi, Tayvan'dan ayrıldı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sona erdi.

25 yıl sonra Çin'i ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tartışmalı Tayvan ziyareti sonra erdi.

Çin'in yoğun uyarılarına ve Tayvan çevresinde gerçek mermili tatbikat yapma kararına rağmen gerçekleştirilen ziyaret 24 saatten kısa sürdü. 

Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak bugün öğle saatlerinde başkent Taipei'deki Songshan havalimanından kalkarak adadan ayrıldı.

Pelosi'nin Tayvan ve 4 ülkeyi kapsayan Asya turu Güney Kore ve Japonya ziyaretlleriyle devam edecek.

ABD'li Demokrat siyasetçi sabah saatlerinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından Pelosi, New Taipei'deki Jing-Mei Beyaz Terör Anıt Parkı'nı ziyaret etti.

Pelosi ayrıca Çin'in insan hakları alanındaki ihlallerini eleştiren aktivistlerle de basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. 

MİKROÇİP ÜRETİCİLERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Pelosi onuruna verilen öğle yemeğinde, dünyanın en büyük mikroçip üreticisi olan, Tayvan şirketi TSMC'nin (Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi) kurucusu Morris Chang ve Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu da davetliler arasında yer aldı.

Sektör temsilcilerine, ABD Temsilciler Meclisi'nin 28 Temmuz'da onayladığı, mikroçip sektörüne 280 milyar dolarlık teşvik verilmesini öngören yasa tasarısı hakkında bilgi veren Pelosi, Tayvan şirketlerine ABD'de yatırım yapma çağrısında bulundu.

Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara kadar birçok aygıt ve teknoloji temelini oluşturan mikroçiplerin 3'te 2'sinden fazlasını üreten Tayvan, sektörün lokomotifi konumunda bulunuyor.

Pekin yönetimi, ayrı bir ülke olarak tanımayıp kendi parçası olarak gördüğü Tayvan'a Pelosi tarafından düzenlenen ziyareti kınamıştı.

Çin ayrıca sadece 13 ülke ve Vatikan tarafından tanınan Tayvan çevresinde askeri tatbikat başlattığını duyurmuş, Tayvan'dan bazı ürünlerin ithalatını da askıya almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar