Pelosi'nin Tayvan ziyareti Rusya'yı da kızdırdı

Pelosi'nin Tayvan ziyareti Rusya'yı da kızdırdı
Rusya Dışişleri Bakkanı Sergey Lavrov, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ziyaretinin Çin'i kızdırma amacı taşıdığını savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyarete ilişkin Myanmar temaslarında değerlendirmelerde bulundu. 

Pelosi'nin ziyaretini Çin'i kızdırmak amacıyla yapılan kasıtllı bir girişim diye yorumlayan Lavrov, ABD'nin bu davranışıyla dokunulmaz olduğunu tüm dünyaya kanıtlamaya çalıştığını söyledi.

Lavrov, "Bu eylem Ukrayna durumuyla ilgili olarak bahsettiğimiz çizgiyi aynen yansıtıyor. ABD’nin bu şekilde herkese kendisinin cezalandırılamaz ve dokunulamaz olduğunu göstermeye çalıştığına hiç şüphem yok" diye konuştu.

Rus bakan "Bunun Çin Halk Cumhuriyeti açsısından ne anlama geldiği biliniyor, bu nedenle aniden böyle bir rahatsızlık yaratmak için başka bir sebep göremiyorum" diye ekledi. 

BÖLGE ÜLKELERİNDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Güney Kore ilgili tüm taraflarla "yakın iletişimi sürdüreceğini" açıklarken taraflara "diyalog ve işbirliği" çağrısı yaptı.

Japonya ise Pekin'in ziyarete tepki olarak Tayvan çevresinde planladığı gerçek mermili askeri tatbikatlara yönelik endişesini Çin yönetimine ilettiğini açıkladı. 

Tatbikat yapılan alanların Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesi (MEB) ile çakıştığını söyleyen Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, Japonya'nın ziyareti destekleyip desteklemediği sorusuna ise "Yorum yapacak durumda değiliz." yanıtını verdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (PLA), adanın etrafındaki 6 bölgede, yarından 7 Ağustos'a kadar gerçek atışların da yapılacağı tatbikatlar gerçekleştirmesi bekleniyor.

Çin'in sıkı müttefiki Kuzey Kore ise Pelosi'nin ziyaretine sert tepki gösterdi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndn yapılan açıklamada ziyaret "ABD'nin diğer ülkelerin içişlerine küstah bir müdahalesi" diye tanımlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar