Pazar esnafı: İnsanlar evine bir kuru soğan bile götüremiyorsa vay bu ülkenin haline

Pazar esnafı: İnsanlar evine bir kuru soğan bile götüremiyorsa vay bu ülkenin haline
Pazardaki fahiş fiyatları değerlendiren bir esnaf 'İnsanların alım gücünü zorlaştırdılar. Bir kıvırcık 20 lira. Bir kuru soğanı da evine götüremiyorsa insanlar, vay bu ülkenin haline' dedi.

AKP hükümetinin ne KDV indirimi ne de 'enflasyon düşecek' vaatleri, çarşıya, pazara çıkanların bütçesine yansımadı. Temel gıda ürünleri yarım kilo ya da tane ile alınırken, fahiş fiyatlı etiketler semt pazarlarında yerini korumaya devam ediyor.

ESNAF: BU GİDİŞLE BU FİYATLARI YAZIN DA GÖRÜRÜZ, YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK

Sıhhiye Pazarı’nda 3 demet ıspanak 10 TL’den satılırken, kabağın kilosu 10 liradan, domatesin kilosu 18 TL’den, sivri biberin kilosu 30 liradan, salatalığın kilosu ise 12 TL’den satılıyor.

Portakal ve elmanın kilosu ise 8 TL olarak etiketlere yansıyor. Havalar ısındıkça fiyatların düşüp düşmeyeceği sorusuna yanıt veren bir pazarcı esnafı, "Bu gidişle bu fiyatları yaz mevsiminde de göreceğiz. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Mal alıp satmakta zorlanıyoruz. Halden ürün alırken borçlanıyoruz. Elimizden gelse de bedavaya versek" diyor.

'MEYVE SEBZE DE LÜKS OLDU ARTIK'

Duvar'ın haberine göre pazarcı "Hiç 18 lira ödeyip, 1 kilo domates alan oldu mu?" sorusunu ise "Domatese o kadar para verirse, başka ne alacak. Bir kilo devri bitti. Yarım kilo alabilen, kendini torbayı doldurmuş sayıyor" cevabını verdi. Alışveriş için 120 lirası olan kadın ise "Domates, salatalık, soğan, patates aldım, paranın yarıdan çoğu bitti. Kalan parayla meyve alacağım. Portakal da elma da lüks oldu artık" diye isyan etti.

‘MAHALLE PAZARINDA DOMATES 12, MARUL 13 LİRADAN SATILIYOR’

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Mutlu Pazarı’nda ise durum Sıhhiye Pazarı’ndan farklı değil. Domates 12 TL’den, salatalık 9 liradan, marul 13 TL’den, yeşil biber 18, tatlı biber 15 TL’den satılıyor. Elma ve portakalın kilosu 5 TL olarak tezgahtaki yerini alıyor.

‘İNSANLAR EVİNE KURU SOĞAN BİLE GÖTÜREMİYORSA, VAY BU ÜLKENİN HALİNE’

"Fiyatlardaki artış sürecek mi?" sorusu yöneltilen bir diğer pazar esnafı ise "İnsanların alım gücünü zorlaştırdılar. Bir kıvırcık olmuş 20 lira. İnsanların zaten yediği bir kıvırcık ya da kuru soğan, onu da evine götüremiyorsa vay bu ülkenin haline. İnsanlar bir kilo meyve ya da sebze alamayacak hale geldi" dedi.

50 lira ile pazara geldiğini söyleyen bir yurttaş ise "Sıfıra sıfır kaldım" diyerek şunları söyledi:

"Bir şey de almadım. Patlıcanı en ucuzundan 12 liradan aldım. Ispanağı iki demet aldım, yeter mi bilmiyorum. Domatesin, marulun, salatalığın fiyatı uçmuş. Bir kiloyu bırak yarım kilo bile meyve sebze alamıyoruz. Bütün pazarı döndüm dolaştım hangisi daha ucuz diye baktım. Eldeki parayla üç poşet zor doldurabildim. Gece de gelsen, gündüz de gelsen bu fiyatlar inmez. Pazarın içine incir ağacı dikmişler."

‘NAKLİYENİN PAHALI OLMASI ÜRÜNLERE YANSIYOR, PAZARCI ESNAFI MAL ALMAYA KORKUYOR’

Pazardaki meyve sebze fiyatların pahalılığını değerlendiren bir başka pazar esnafı ise "Mazot, nakliyenin pahalı olması ister istemez ürünlere yansıyor. Akaryakıt fiyatları fırlamadan önce böyle değildi. Pazarcılar günü geçirmenin derdinde. Kimse kazanamıyor. Arkadaşlar elde kalır diye halden ürün almaya korkuyor. Enflasyon mu düşüyor, destek mi geliyor ne olacaksa olsun. Esnaf battı, batıyor" dedi.

Öne Çıkanlar