'2 kilo sebze-meyve alana 'Beyim' diyoruz'

'2 kilo sebze-meyve alana 'Beyim' diyoruz'
Yeni yılın yeni zamları çarşı-pazara yansımaya devam ediyor. Tezgâh arkasında satmak için her yolu deneyen esnafa ve cebindekiyle poşetleri doldurmaya çalışan yurttaşa fiyatları sorduk.

Emre CAKA


ARTI GERÇEK- Çarşı-pazar fiyatlarının son hali, Türkiye ekonomisini hiç tartışmadan gözler önüne seriyor. Meyve-sebze reyonunun başındaki manavcı, 200 gramı ezberlediklerini, 2 kilo alan müşteriye 'beyim' dediklerini söylüyor.

Domatesleri özenle seçen yurttaş ise "Ben tek yaşıyorum ama 4 kişilik bir aileye acıyorum, nasıl geçiniyorlar" diyor.  

'4 KİŞİLİK BİR AİLEYE ACIYORUM' 

Kadıköy Tarihi Çarşı içerisindeki fiyatlara göz attık ve esnafa satışların nasıl olduğunu, alışverişe çıkanlara ise tezgahlardaki fiyatları sorduk. 

"Büyük büyük domatesler iyi olmuyor diyorlar" diye yaklaştığımız Hatice Teyze, "Bizim köyde bunlar ufacıktı şimdi hepsi ilaçlı" diye sitemde bulunuyor. Röportaj teklifimizi kabul etmesiyle birlikte "Adımı söylerim ama soyadımı söylemem, bu yaştan sonra rezil etme beni torunlara" diye belirtiyor. Aldığı domateslerin 4-5 tanesinin bir kiloya tekabül ettiğini, kilosunun ise 10 TL olduğunu söyleyen Hatice Teyze, "Ben bir başıma yaşıyorum. Evim eşimden kaldı. Emekli maaşı ile geçiniyorum, bana yetiyor" diyor. 4 kişilik bir aileye acıdığını belirterek, "Yazık. Çok acıyorum, nasıl geçiniyorlar, ne yiyorlar, ne içiyorlar. Çocuklara nasıl yetişiyorlar. Hele ki ev kendisinin değilse" diye iç geçiriyor. 

'ELİMİZ HASSAS TERAZİ'

Hemen karşısındaki manav esnafı ile sohbete tutuşuyoruz... 

Nasıl gidiyor satışlar?

Gelen '200 gram' diyor, giden '300 gram' diyor. Tartı kullanmayı bırakır olduk çünkü 500 gramdan aşağı ağırlık demirimiz yok. Öncesinde 500 gramdan aşağı veremiyoruz diyorduk, herkes de anlayışla karşılayıp alıyordu. Şimdi '2 kilo' diyen müşteriye 'Beyim' diyoruz.

Tezgâhta çilek var ama kilosu 25 lira, kestane var ama kilosu 40 lira, alır mısın? Sarayım mı 1 kilo desem sana, röportajı kesip kaçarsın. Emin ol gelen de öyle oluyor. Hale gidip aldığımız ürünlere acıyorum bazen, çürüyor. Tabi yolculuk yaptığıma da sabahın köründe kalktığıma da yanıyorum.  

DERYA KUZUSU'NDAN ESER YOK 

Kış aylarının vazgeçilmezi olarak gösterilen balıktan artık birçok kişi vazgeçmiş durumda. Küresel ısınma, deniz kirliliği ve mevsiminden önce avlanma derken balıkların boyu cebe sığarken, fiyatı ise cüzdana sığmaz olmuş. 

'Karadenizin incisi' hamsinin kilosu 25, istavritin 40 TL. İki kişinin doyacağını düşündüğümüz levrek ise 70 TL. Yani kişi başı sadece balık için 35 TL'ye tekabül ediyor. Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlananların ise tam bir günlük ücreti 39 TL. 

'Hamsiler çok ufak değil mi?' sorusuna 'Çok lezzetlidir' diye yanıt veriyor balıkçı. Alıcı olmadığımı söyleyince yüz ifadesi düşüyor biraz. Konu satışlara gelince ise tamamen asılıyor. "Balıklar küçük diyen var, pahalı diyen var, pazarlık yapan var, var da var... Ne yapacağımızı şaşırdık artık. Satış desen yeterli değil, gelen müşteri de haklı olarak seçiçi davranmak, turnayı gözünden vurmak için soruyor da soruyor..." 

'1 KİLO HAMSİ KİMSEYE YETMEZ'

Hamsi almaya gelmiş bir yurttaş, "1 kilo hamsi 2 çocuk 2 ebeveyne yetmez. 2 kilo alıyorsun bunun yağı, tuzu, doğalgazı, salatası derken bi bakmışsın bir öğün 70-80 lira olmuş. Aya vurunca bu para 2 bin 100 lira yapar. Hadi her gün balık yemedin diyelim ki bu sadece akşam yemeği; gün boyu yediklerini 100 lira say. Bu da yine ediyor 3 bin lira. Bu evin kirası, doğalgazı, faturası, çocukların masrafı, kendi masrafların... Asgari ücret ne kadar? Karın doyurmayan cinsten" diye birikmiş öfkesini atıyor. 

ŞAMPUANLARA GÜVENLİK ÖNLEMİ

Yüksek fiyatı ve sürekli gelen zam ile bu yıl sıvıyağlar göze çarpsa da bebek şampuanları da sıralamada üst sıralarda yer almak için mücadelesini sürdürüyor. 500 gr bebek şampuanının fiyatı 84 lira 90 kuruş. Birçok büyük markette ve eczanelerde satılan şampuanın kırılmaz ve açılmaz cam ile korumaya alınmış olması da dikkatlerden kaçmıyor. 

'ADI DEVAM SÜTÜ AMA DEVAM EDEN YOK'

Çocukların, gelişim sürecinde anne sütünün yeterli olmayacağı, takviye protein ve devam sütleri ile beslenmesi gerektiği reklamlarını herkes görmüş, en azından bir kere duymuştur. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirim sistemini düzenleyici olarak bildiğimiz Devam Sütü de bebek şampuanı gibi korumalı bir kasanın içerisinde yer alıyor. 139 lira 90 kuruş olan sütün gramajı ise 800 gr.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar