Patron sendikalı yüzlerce işçiyi işten çıkardı, mahkeme 6 yıl sonra yetki verdi

Patron sendikalı yüzlerce işçiyi işten çıkardı, mahkeme 6 yıl sonra yetki verdi
Sendika yetki almak için 6 yıl mahkeme kararını bekledi. O sürede işveren yüzlerce işçi attı. Şimdi iki kişi ile greve çıkıldı.

ARTI GERÇEK-  DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 7 yıl önce MT REKLAM isimli firmada örgütlendi. 300 aşkın işçiyi sendikaya geçmesiyle yetki başvurusu yaptı. Ancak, mahkeme 6 yıl sonra yetki verdi. Aradan geçen yıllar içinde ise patron iş yeri örgütlülüğünü tasfiye etti. Yüzlerce işçiyi işten çıkardı.

Mahkemenin yıllar sonra karar verdiği iş yerinde Birleşik Metal-İş Sendikası greve çıktı. Ancak 300 aşkın işçi, işten atıldığı için grevde sadece iki kişi var. Sendika grev kararını, ". İki kişilik bu grev, ülkemizde işçi hakları konusunda yıllardır yaşanan ayıbı gözler önüne seriyor" şeklinde duyurdu.

MAHKEME KARAR VERENE KADAR İŞÇİLER İŞTEN ATILDI

Brleşik Metal İş greve ilişkin açıklamasında yaşanan hukuksuzluğu 'ayıp' olarak tarif ederken, neden olarak patronların sendikalaşmaya ilişkin tutumunu ve sendikal yasalar olarak işaret etti.

Sendika greve kadar olan süreci, "İşten atılan işçilerle birlikte sendikamız Düzce’deki fabrikanın önünde 16 ay, Gebze’deki fabrikanın önünde 6 ay direniş yaptı. İşverenin hukuksuzluğunu kamuoyuna taşıdı. Sendikamızın işçiler için açtığı davalar kazanıldı. Mahkeme işvereni işten çıkardığı işçiler için "sendikal tazminat" ödemeye mahkûm etti. Patronun işlediği "sendikal suç" da böylece teyit edildi. Halen daha 18 üyemizin yargılaması sürüyor" şeklinde anlattı.

PATRON GREV TEBLİGATINI TUVALET KAPISINA ASTI

Öte yandan sendikanın gönderdiği grev tebligatının patron tarafından tuvalete asıldığı bilgisini veren Birleşik Metal İş, "MT Reklam işvereni bu süreçten sonra da suç işlemekten vazgeçmedi. Sendikamızın işyerine astığı grev tebligatına kendince verdiği yanıtı işyerinin tuvaletine asarak işçileri aşağılamaya kalktı" dedi.

'BU HUKUKSUZLUĞU HERKES GÖRSÜN'

Sendikadan yapılan açıklamada, "Bugün MT Reklam’a grev pankartını, aynı zamanda işyerinde işlenen tüm ayıpları kamuoyu ile paylaşmak için de asıyoruz. Grevde iki üyemiz olabilir ama bu grev ülkemizde sendikalaşmaya yönelik işveren suçlarının teşhiri anlamına da gelmektedir.

İşçilerin Anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkının ayaklar altına alındığı MT Reklam’da yaşananlar, kamuoyunun bilincine çıkmalıdır. Bu hukuksuzluğu herkes görmelidir" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar