Patron 90 bin lirayı ödemezse gazeteci Hakan Gülseven 12 yıl hapis yatacak

Patron 90 bin lirayı ödemezse gazeteci Hakan Gülseven 12 yıl hapis yatacak
Gazeteci Hakan Gülseven bir dönem Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğünü yaptığı Yurt gazetesi patronunun, aldığı para cezalarını ödememesi nedeniyle hapis cezasıyla yüz yüze kaldı.

Gazeteci Hakan Gülseven bir dönem Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğünü yaptığı Yurt gazetesi, yayınlanan bazı haberler dolayısıyla alınan para cezalarını ödemediği için hapis cezasıyla yüz yüze kaldı. 

Gazete Red'in haberine göre Yurt gazetesinin patronu CHP’li Durdu Özbolat, gazetede yayınlanmış bazı haberler hakkında verilen para cezalarını ödemeyi reddettt. Bunun üzerine, o dönem yasal sorumlu olan Hakan Gülseven’in hapse girmesi gündeme geldi. Eğer Gülseven bu nedenle hapse girerse bu medya tarihinde bir ilk olacak. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gülseven, yine bir davadan alınan para cezasının ödenmemesi nedeniyle geçtiğmiz günlerde tutuklandığını, ancak yakın arkadaşlarının aralarında ceza miktarı olan 7 bin lirayı toplayarak kendisini hapisten çıkardığını ifade etti. Ancak diğer davalar dolayısıya alınan 90 bin liralık para cezasının eş dost yardımıyla toplanamayacak kadar çok olduğunu ifade eden Gülseven, CHP milletvekilliği de yapmış olan ve Muharrem İnce'nin PM listesinde de yer alan Özpolat'a CHP'nin tavır almasını istedi. 

"ÖZPOLAT SADECE PATRON DEĞİLDİR"

Okurları Yurt gazetesini boykot etmeye çağıran Gülseven'in açıklaması şöyle: 

"Günlük yayınlanan Yurt Gazetesi’nin sorumlu yazıişleri müdürlüğünü yürüttüğüm dönemde gazetede yayınlanan haberlerden bazılarına açılmış ve sonuçlanmış davalar nedeniyle ağır para cezalarının muhatabıyım. Gazete patronu Durdu Özbolat ödemesi gereken bu para cezalarını ödemediği için, o dönemdeki sorumlu müdür olarak yaklaşık 12 senelik hapis cezası ile yüz yüze kalmış bulunuyorum.

Bu durum, Türkiye’deki demokrasinin vahim halini özetlediği gibi, kendisini "Bağımsız, Muhalif, Halkçı" diye tanımlayan Yurt Gazetesi’nin ve onun patronunun halini de ortaya koyuyor. Türkiye medya tarihinde bir ilki yaşıyoruz: Gazetenin aldığı cezalar, işi sadece gazeteyi yargı karşısında temsil etmek olan sorumlu müdürün sırtına yıkılıyor. Bugüne kadar en pespaye yayınların patronları bile böyle bir yola tenezzül etmemiş, bu cezaların ödenmesini bir şeref ve haysiyet sorunu olarak görmüştür. Yurt Gazetesi’nin ve patronu Durdu Özbolat’ın böyle bir sorunu olmadığını anlamış bulunuyoruz.

Öte yandan, Durdu Özbolat sadece bir gazete patronu değildir. CHP’den milletvekilliği yapmıştır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu idaresindeki CHP Parti Meclisi’nde yer almıştır. Ve son olarak, CHP’nin Cumhurbaşkanlığı adayı Muharrem İnce, genel başkanlığa adaylığını koyduğu son CHP Kongresi’nde bu şahsı kendi listesinden Parti Meclisi’ne aday göstermiştir. Türkiye’yi yönetme iddiasında olan ve "hak, hukuk, adalet" lafzını şiar haline getiren CHP yönetiminin ve Cumhurbaşkanlığı adayının, en üst parti organlarından birinde yer verilen / aday gösterilen bu şahsa kefil oldukları, bu kefaletten kaynaklı sorumlulukları bulunduğu pekala söylenebilir. CHP’den hâlâ siyasi ikbal beklentisinde olan bu şahsa ilişkin olarak CHP’nin alacağı tutum, CHP’nin niteliği hakkında da bir fikir verecektir.

Durdu Özbolat’la ilgili sorun sadece şahsımla sınırlı değildir. Yurt Gazetesi’nde çalışan –aralarında benim de bulunduğum- pek çok gazetecinin emeği gasp edilmiş, maaşları ve yasal hakları ödenmemiştir. Dahası, gazete hakkında açılan davaları takip eden avukatlara Durdu Özbolat tarafından davalardan el çektirilmiş, davalar takip edilmemiş, mahkeme harçları bile benim ve diğer davalı çalışanların üzerine bırakılmıştır.

Hal böyleyken, yine Yurt Gazetesi’nde, yazdığım bir köşe yazısı dolayısıyla açılan bir dava, takip edilmediği için cezayla sonuçlandı. Gazete patronu para cezasını -alacaklarıma mahsuben bile- ödemediği için geçen ay hapse atıldım. Öğrencilik yıllarımda ODTÜ’de birlikte mücadele yürüttüğüm arkadaşlarım dayanışma göstererek 7 bin liralık bu cezayı aralarında toplayıp yatırdıkları için serbest bırakıldım.

Şimdi yüz yüze olduğum ve sadece gazetenin sorumlu yazıişleri müdürü olduğum için üzerime yüklenen yaklaşık 90 bin liralık ceza ise eş-dost tarafından ödenemeyecek kadar fazladır. Hapse girmem gerekecek. Zor günler gördük, bu zorluğu da aşarız. Lakin vurgulamak isterim ki, bunun utancı, mevcut ceberut düzenin olduğu kadar, düzenle işbirliği halinde hapse girmeme yol açan CHP’li sermayedar Durdu Özbolat’ın üzerindedir.

CHP aynı utanca ortak olmak istemiyorsa, bu şahısla olan ilişkisini değerlendirmelidir. Yine aynı biçimde, burada adını söz konusu şahısla yan yana anmaktan hicap duyacağım ve bu şahsın bulaştığı kimi sol kurum ve kitle örgütlerini Durdu Özbolat’la ilişiklerine son vermeye ve bunu ilan etmeye çağırıyorum.

Son olarak, tüm duyarlı vatandaşları, Yurt Gazetesi’ni ve internet sitesini boykot etmeye davet ediyorum." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar