Parmak fosili insanın Asya'ya gittiği yolu gösteriyor

Parmak fosili insanın Asya'ya gittiği yolu gösteriyor
Araştırmacılar Suudi Arabistan'da bulunan bir parmak kemiği fosilinin Homo sapiens'in nasıl yayıldığına ve nasıl göçtüğüne dair önemli bir kanıt olarak değerlendiriyorlar.

ARTI GERÇEK- Paleoantropologları heyecanlandıran buluntu bu kez Suudi Arabistan'daki Nefud Çölü'nde bulundu. Üç santimetre uzunluğundaki tek bir parmak kemiğinin yaşı ve bulunduğu yer, bilim insanlarının heyecan duymasına neden oluyor: Kemik yaklaşık 88.000 yaşında.



Bu buluntu belkide Homo Sapien'in Afrika ve Doğu Akdeniz kıyılarının ötesinde de yaşamış olduğunun en eski kanıtı olacak. Bu sonucu "Ecology and Evolution" dergisinde, Jena'daki Max Planck İnsanlık Tarihi Enstitüsü'nden Huw Groucutt ve Michael Petraglia yazdılar.

Bu bulguya göre insanlar sanıldığından daha önce Afrika'yı terk ettiler. Homo sapiens'in en az 300.000 yıl önce Afrika'da geliştiği insanlık tarihi açısından en güvenilir bilgi fakat arada insanların göçleri ve gelişimiyle ilgili önemli anahtar sayılabilecek anların çoğu belirsiz.

AFRİKADAN NE ZAMAN AYRILDILAR?

Bugüne kadarki en erken kanıt, günümüz İsrail ve Lübnan gibi ülkelerin Doğu Akdeniz kıyılarının hinterlandı olan Levant bölgesinden çıkmıştır. İnsanlar orada daha erken tarihlerde yaşadılar. Son zamanlarda, İsrail'deki Misliya Mağaraları'nda, yaklaşık 177.000 yıllına tarihlenen sekiz dişle beraber üst çene kemiğinin bir parçası bulundu.

Yine de, birçok araştırmacı bu bölgeyi özel bir durum olarak değerlendirdi. İnsanların sadece 65.000 ila 70.000 yıl önce Asya'ya yayılmaya başladığını varsaydılar.

Fakat son yıllarda, bazı bulgular şüphe uyandırdı. Bu zamandan hatta daha öncesinden fosillere Güneydoğu Asya'da zaten keşfedilmişti. Aslında asıl tartışma konusu bu buluntuların Homo sapiens'ten mi yoksa diğer insan türlerinden mi olup olmadığıdır. Bununla birlikte, tartışmasız, modern insanlar zaten 65.000 yıl önce Avustralya'da yaşadılar. Resmi kronolojiye göre, tüm Asya'yı çok aceleyle geçtiler.

El Wusta sahasındaki yeni buluntu, farklı teorileri birbiriyle uzlaştırabilir. Araştırma ekibi, 32.3 milimetre uzunluğunda ve yaklaşık 8.5 milimetre kalınlığında olan parmağın açıkça modern bir insana ait olduğunu ifade ediyor.



Buna ek olarak, araştırmacılar, çakmaktaşı ve kuvarsit başta olmak üzere, 380 adet taş aletler de buldular. Ayrıca bölgede bulunan balıklar, sürüngenler ve suaygırları, sığırlar ve su kuşları gibi hayvanlara ait bulunan 860 hayvan fosili  şu anda çöl olan Nefud'da tatlı su gölü bulunduğunu gösteriyor. Bu da bölgenin insanlara iyi yaşam koşulları sunan bir otlak olduğunu gösteriyor.



Araştırmacı Groucutt, "Bu keşif, türlerimizin ilk temsilcilerinin, güneybatı Asya'da Levant'ın ötesinde geniş bir alanı doldurduklarını ilk kez açıkça göstermektedir" diyor. 

ABD'nin Oklahama eyaletindeki Tulsa Üniversitesi'nden Donald Henry'de, insanlığın sürekli olarak Levant ve Arabistan'dan 177.000 yıl boyunca Avrasya'ya doğru yayıldığını ileri sürüyor. El Wusta, Levant'taki buluntu yerlerinden yaklaşık 650 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Öne Çıkanlar