İstifa eden Papa, çocuk istismarı davasında yanlış beyanda bulunduğunu kabul etti: 'Affedin'

İstifa eden Papa, çocuk istismarı davasında yanlış beyanda bulunduğunu kabul etti: 'Affedin'
Çocuklarla ilgili birden fazla istismarla suçlanan rahiple ilgili işlem yapmadığı ortaya çıkan 94 yaşındaki Benedict, 2013 yılında papalıktan istifa etmişti.

Fotoğraf: AFP


Katolik dünyasının önceki ruhani lideri Papa 16. Benedict, Alman Katolik Kilisesi'nde çocuklara yönelik cinsel istismar davasıyla ilgili verdiği beyanın yanlış olduğunu kabul ederek özür diledi.

1977-1982 arasında Münih Başpiskoposu olarak görev yapan ve gerçek ismi Joseph Ratzinger olan 16. Benedict, Katolik Haber Ajansı'na (KNA) açıklamada bulundu. 20 Ocak'ta açıklanan raporun ardından özel sekreteri Georg Gänswein aracılığıyla açıklama yapan 16. Benedict, ifadelerinin nesnel olarak yanlış olduğunu kabul etti ve "Bu hatayı affedin" ifadesini kullandı.

‘ÇOK ÖZÜR DİLERİM’

Sputnik’in aktardığı habere göre açıklamada, 16. Benedict'in beyanının kötü niyetle yapılmadığı, ifadesi hazırlanırken yapılan bir hatadan kaynaklandığı savunularak, kendisinin bu hatadan dolayı çok üzülüp özür dilediği aktarıldı.

497 CİNSEL İSTİSMAR OLAYINDA 173 RAHİBİN ADI GEÇİYOR

Münih'teki bir hukuk firmasının uzmanlarınca hazırlanan raporda 1945-2019 yılları arasında kilisede 497 taciz vakası yaşandığı, taciz iddialarına rağmen rahip ve diyakozların kilisede görev yapmasına izin verildiği belirtildi. Rapora göre mağdurların 247'sini erkek, 182'sini kız çocukları oluştururken, 68 çocuğun ise kimliği bilinmiyor. Olaydan etkilenen erkek çocukların yüzde 60'ını ise 8-14 yaşlarındaki çocuklar oluşturuyor. Uzmanlara göre suçlamalarla bağlantılı 173'ü rahip ve 9'u diyakoz olmak üzere 235 fail olduğu belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Papa 16. Benedict'in 1980'de Münih Başpiskoposu olarak çalışırken, çocuklarla ilgili birden fazla cinsel istismarla suçlanan bir rahiple ilgili toplantıya katıldığı ve bilgilendirildiği halde bir eylemde bulunmadığı belirtiliyor.

Münih ve Freising Başpiskoposluğu'ndan istismar olaylarına ilişkin yapılan açıklamada, 94 yaşındaki 16. Benedict, kendi dönenimde tacizle suçlanan din adamlarıyla ilgili işlem yapmamakla suçlanmış ve bu iddiaları reddetmişti. Ancak uzmanlar bunu inandırıcı bulmadıklarını rapor etmişlerdi.

Vatikan'da yaşayan 94 yaşındaki Benedict, 2013 yılında papalıktan istifa etmişti.

Öne Çıkanlar