Pakistan'da sel felaketi: Bir ayda 500'den fazla kişi öldü

Pakistan'da sel felaketi: Bir ayda 500'den fazla kişi öldü
İklim krizi kaynaklı aşırı yağışlar nedeniyle Güney Asya ülkesi Pakistan'da temmuz ayından bu yana meydana gelen sel ve heyelan olaylarında 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Guardian'ın haberine göre temmuz ayından bu yana ülkede meydana gelen sel, toprak kaymaları ve su baskınlarında 1 milyondan fazla kişi olumsuz etkilendi.

580'den fazla kişi hayatını kaybederken binlercesi evini kaybetti.

Ülkeye normalde muson döneminde düşen yağışların yüzde 60'nın sadece üç haftada düştüğü açıklanırken en olumsuz etkilenen eyaletler Belucistan, Hayber Peştunya ve Sind oldu.

Ülke genelinde aşırı yağışların cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

BELUCİSTAN SON 30 YILIN EN BÜYÜK SEL FELAKETİNİ YAŞIYOR

Ülkenin en büyük kenti Karaçi'de temmuz ayından beri 40'tan fazla kişi yağış kaynaklı olaylarda hayatını kaybetti. 

Pakistan'ın en büyük ve en yoksul eyaleti Belucistan ise son 30 yılının en büyük sel felaketini yaşıyor. Ulusal Afet Yönetim Otoritesi, eyaletin yıllık ortalamadan yüzde 305 daha fazla yağış aldığını söyledi.

Belucistan'ın 26 ilinden 18'inde Eyalet Afet Yönetim Otoritesi tarafından "felaket" ilan edildi. Eyalet genelinde ekinler ve hayvanlar sürüklendiği için insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yüzlerce kilometrelik yol hasar gördü ve bu alanlar acil servislere erişilemez hale geldi. Ayrıca 570'den fazla okul yıkıldı ve kolera vakaları bildirildi.

Guardian’a konuşan Muhammed Safar, Belucistan'daki çiftliğinin 12 Temmuz'da yağmur yağdığında sular altında kaldığını söyledi. Safar, "Bu selde evimi, ekinlerimi ve her şeyimi kaybettim. Hükümet bize bir çadırdan başka bir şey vermedi" dedi.

Öte yandan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif bölgeyi bu ay iki kez ziyaret ederek, "Sel mağdurlarına kapsamlı yardım ve rehabilitasyon sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Belucistan eyaletinin lideri Qudoos Bezinjo ise  federal hükümetten ve uluslararası bağışçılardan daha fazla destek istedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar