'Özgürlük için her yeri direniş alanına çevirmeliyiz'

'Özgürlük için her yeri direniş alanına çevirmeliyiz'
8 Mart dolayısıyla birçok kentte düzenlenen etkinliklerde bir araya gelen kadınlar, 'Özgürlük için her yeri direniş alanına çevirmeliyiz' dedi.

Mersin, Urfa, İzmir ve Şırnak’ta kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi. Düzenlenen açıklama ve etkinliklerde 8 Mart’ı kutlayan kadınlar, artan saldırılara karşı mücadele çağrısında bulundu. 
 
MERSİN 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. "İstismara, infaza, kayyıma karşı biz varız. Kadın Mücadelesi her yerde", "Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı" ve "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" pankartların açıldığı şölene, Barış Anneleri Meclisi, HDP ve BDP yöneticileri, Mimoza Kadın Derneği, Günebakan Kadın Derneği, TJA aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşunun ardından başlayan şölene kadınlar rengarenk kıyafetleriyle katıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, kadınların tüm baskılara karşı mücadeleyi büyüttüğünü ifade etti. Kadınların 8 Mart’ını kutlayan Kuş, cezaevlerinde baskılara karşı direnen kadınlara selam yolladı. 
 
HDP PM üyesi Seher Kadiroğlu, kadınlar yaşamın her yerinde mücadele ettiğini belirtti. Kadiroğlu, "Kadınlar her yerde mücadele ediyoruz. Fabrikada, ev, sokak her alandayız. Haklarımıza dönük saldırılara karşı mücadele ediyoruz. Halkın iradesi vekilimiz Semra Güzel’in dokunmazlığını kaldırdılar. Bir kez daha söylüyoruz, Semra Güzel irademizdir. Örgütlü kadın mücadelesine her gün saldırıyorlar, çünkü biliyorlar biz kadınlar bu iktidarı göndereceğiz" diye konuştu. 
 
Konuşmanın ardından sahneye çıkan sanatçı Mizgin Turan, Kürtçe şarkılar söyledi. Turan’ın söylediği şarkılar eşliğinde halay çeken kadınlar, "Biji berxwedana zindana" ve "Jin Jiyan Azadi" sloganı attı.
 
URFA
 
TJA ve HDP Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Dem dema azadiya jinan e" şiarıyla Halfeti ilçesinde şölen düzenledi. HDP İlçe Örgütü önünde toplanan kadınlar, polisin engelleme girişimlerine rağmen yöresel kıyafetlerle halay çekti. Urfa HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, kadının emeğinin ve mücadelesinin yok olması için çaba sarf eden AKP-MHP'nin karşılarında olduklarını söyledi. Karakeçili, "Kadınlar bu cinsiyetçi, ırkçı, Kürt düşmanı iktidarı yok edecektir" dedi.
 
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları anarak, cezaevlerindeki kadın siyasetçilere selam gönderdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Sürücü, "Sayın Öcalan üzerindeki İmralı tecridi son bulmalıdır. Öcalan'ın özgür şartları sağlanmalıdır. Yeni bir müzakere süreci başlatılmalıdır. Biz sonuna kadar barışın savunusunu yapacağız. Kadınların mücadelesi ile bunu sağlayacağız" dedi. 
 
Şölen Koma Aryen'in seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
 
ŞIRNAK 
 
Silopi Belediyesi, 8 Mart dolayısıyla etkinlik düzenledi. Ofis Mahallesi’nde bulunan belediye parkında düzenlenen kahvaltı etkinliğine, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü önemine değindi. Bugünün kazanılması için yüzlerce kadının canıyla bedel ödediğini belirten Fidan, 8 Mart’ın Silopi ilçesinde büyük bir mitingle kutlanmasının kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. 8 Mart gününe kadar herkesin sorumluluk alıp miting çalışmalarına katılması gerektiğini vurgulayan Fidan, dünya kadınlar günün bütün kadınlarla birlikte büyük bir coşkuyla kutlayacaklarını kaydetti.
 
Ardından konuşan TJA aktivisti Alya Tok ise Mart ayının Kürtler için ayrı bir öneminin olduğunu ifade ederek, "Zaman, özgürlük zamanı’ şiarıyla alanlarda olacağız. Kadınlar dünyada özgürleşmediği müddetçe toplumlar özgürleşemez" dedi. 
 
Konuşmaların ardından etkinliğe katılan kadınlar klamlar söyledi. Sık sık, "Jin jîyan azadî" sloganlarının atıldığı etkinlik, Silopi Belediyesi tarafından hazırlanan hediyelerin kadınlara dağıtılmasıyla son buldu.
 
İZMİR 
 
TJA, Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE-TUHAYDER), Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (ANYAKAY-DER), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ANYAKAY-DER binasında kadın buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya çok sayıda kadın ile HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz katıldı. Buluşmanın yapıldığı salona da "Zaman Tecridi kırma Kadını Özgürleştirme zamanıdır" pankartı asıldı.
 
Buluşma katledilen kadınların anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. TUHAYDER Yöneticisi Hediye Tekin, "Kadın toplumu var edendir. Kadın var olmazsa kültür de olmaz. Dünya kültürleri kadın sayesinde oluştu. Bu nedenle toplumların var olabilmesi için kadınların özgür olması gerekiyor" diye konuştu.
 
İzmir Barosu'nda Adalet Nöbeti'ni sürdüren kadınlardan Sultan Yağmekan da, tutukluların durumuna dikkati çekerek, tahliye ve tedavileri için nöbette olduklarını söyledi. Yağmekan, cezaevlerinde tutukluların zulüm altında olduğunu, buna karşı ise direndiğini belirterek, "Evlerde, sokaklarda özgürlükleri için her yeri direniş alanına çevirmeliyiz. Tutuklular infazı yakılmalarına rağmen tahliye edilmiyor. Hasta olanlar tedavi edilmiyor. Adalet Nöbeti'ne herkes destek olmalı" çağrısında bulundu.
 
BATMAN 
 
TJA, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Batman'daki Asri Mezarlığı'nı ziyaret etti. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Barış Anneleri ve TJA üyeleri, ziyaret ettikleri mezarlıklara karanfiller bıraktı. Barış Annesi Meclisi üyesi Şükran Sincar, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden kadınların mezarlarını ziyaret ettiklerine işaret ederek, Kürt halkının büyük bedeller vererek bugünlere geldiğini kaydetti. Ziyaret, "Şehit namirin" sloganıyla son buldu. Kadınlar, daha sonra Cudi Mahallesi'nde bulunan semt pazarına geçti. Burada, 8 Mart'ta düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yapıldı.
 
Barış Anneleri Meclisi, Çamlıca Mahallesi'nde açıklama yaptı. Barış Annesi Kamila Şimşek, kadınların verdiği mücadelenin her alana sirayet ettiğini söyledi. Kadın katliamlarının önüne ortak mücadeleyle geçilebileceğini kaydeden Şimşek, kadınlara birlik olma çağrısında bulundu. Şimşek, mitinge katılım çağrısı yaptı.
 
CİZRE
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında mezarlık ziyareti yapıldı. Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanış ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şırnak Şubesi öncülüğünde Cizre Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarlıklar ziyaret edildi. Ziyarete, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA, HDP il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
Binevş Agal’ın mezarı başında kısa bir konuşma yapan MEBYA-DER Şırnak Şubesi yöneticisi Hezni Arslan, "Bu mücadele yaşamlarını yitirenlerin mezarlarını ziyaret ederek onları anmak istedik" dedi.
Mezarlık ziyareti "Şehît namirin" sloganıyla sonlandı.
 
İDİL
 
Şırnak’ın İdil ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda aralarında HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Hasta tutuklu anneleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın bir araya geldi. HDP İlçe Örgütü’nde yapılan açıklamada cezaevinde tutuklu bulunan Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, hasta tutuklu Aysel Tuğluk, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, hasta tutuklu ve Tenzile Acar, Garibe Gezer, sanatçı Nudem Durak ile çok sayıda kadının künyeleri okundu.
 
İmir, ırkçı bir yaklaşımla sürekli kadın eylemlerinin engellendiğini ifade ederek, baskı ve engellemelerle mücadelelerine engel olunamayacağını söyledi. Yapılan her saldırıda kadınların hedef alındığını belirten İmir şunları belirti: "Bu saldırıları hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz. Kürt halkının kadın öncülerini kriminalize etmek istiyorlar. Ama başarılı olamayacaklardır. Saldırılara karşı mücadelemiz her alanda devam ediyor. Kadın tutuklular şahsında Aysel Tuğluk'un sağlık duruma rağmen tahliye edilmiyor.  Bu Kürt kadınını ve halkına yönelik düşmanca bir tavırdır. Her şart ve koşulda cezaevindeki kadınların sesi olacağız." 
 
Program, "Jin, jiyan, azadî", "Bijî Berxwedana Zindanan" sloganlarıyla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar