Özerk Yönetim'den Lavrov'a cevap: ABD ile hiçbir anlaşmamız yok

Özerk Yönetim'den Lavrov'a cevap: ABD ile hiçbir anlaşmamız yok
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye Demokratik Güçleri'nin yeniden ABD'nin 'hamiliğine' güvenmeye başladığını ve Soçi Mutabakatı sırasındaki 'coşkusunu kaybettiğini' savunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye Demokratik Güçleri'ni "tutarsızlıkla" suçlamasına Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden cevap geldi. Özerk Yönetim, tutumlarında bir değişiklik olmadığını aksine Rusya’nın garantörlük görevini daha aktif uygulaması gerektiğini söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Lavrov’un sözlerine karşı yazılı açıklama yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Şam ile diyaloğun gelişmesi için tüm tedbirleri aldıklarını ve 'Suriyelilik' çerçevesinde çalışacaklarını vurgulayan Özerk Yönetimin açıklaması şöyle:

"Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün (26 Kasım) Moskova’da Özerk Yönetim’in diyaloglar konusunda ‘ciddi olmadığı’nı söylemiştir.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi diyaloglara başlamıştır ve QSD’nin sınırdan çekilmesini öngören ateşkes anlaşmasına bağlı olarak bu çerçevede çalışmalarına devam etmektedir. Bununla birlikte Özerk Yönetim ve QSD, Rusya ile Türkiye’nin vardığı Soçi anlaşmasını göz önünde bulundurarak, Rusya’nın da onayıyla Şam ile diyaloğa geçmiş ve Suriye ordu güçleri sınır hattında konuşlanmıştır. Özerk Yönetim bu kapsamda çalışmalarını sürdürmektedir. Bununla birlikte Rusya, Türkiye ile askeri polislerinin devriyelerini onaylamış, Suriye’de ulusal diyalog ve çözüme vurgu yapmıştır.

‘RUSYA ROLÜNÜ OYNAMALI’

Ancak ortaya çıkan tabloya göre Rusya, rolünü daha aktif bir şekilde oynamalıdır. Çünkü anlaşmanın pratik gerçekliği uygunluk taşımamaktadır. Bu temelde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi olarak Şam ile diyalogların gelişimi için tarafımızca tüm tedbirleri aldığımızı ve buna hazır olduğumuzu belirtiyor, her zaman Suriyelilik çerçevesinde çalışacağımızı vurguluyoruz.

Şam ile diyalog gerçekleştirerek attığımız adımlar önemli ve olumludur. Fakat Şam tarafı siyasi diyalog isteyip istemediği konusunda kendini tam olarak netleştirmediği için Rusya’nın garantör rolünü daha aktif (yerine) getirme çağrımızı yineliyoruz.

ABD İLE HİÇBİR ANLAŞMAMIZ YOK’

Barıştan yana olduğumuzu belirtiyor ve Türkiye’nin saldırılarının durmasını istiyoruz. Hiçbir uzlaşı zemininden geri dönmediğimizi, her diyaloga açık olduğumuzu ve diyaloglara karşı tutumumuzun değişmediği daha önce de dile getirdiğimiz gibi yine dile getiriyoruz. Ayrıca ABD’nin bölgedeki varlığı ve konum değişikliğiyle ilgili hiçbir anlaşmamızın bulunmadığının da altını çiziyoruz.

Tüm bunlarla birlikte bugün bölgede yaşananların meşru savunma temelinde olduğunu, Türk devleti tarafından hedef alınan bölgelerin Rusya-Türkiye anlaşmasının kapsamı dışında olduğunu Rus yönetimi çok iyi bilmektedir. Bu temelde Türkiye’nin Suriye genelindeki uygulamalarının araştırılması için komite oluşturulmalıdır."

NE DEMİŞTİ?

Kürtlerin, Suriye hükümeti ile gerçek bir diyalog kurması gerektiğini belirten Lavrov, şöyle demişti:

"Zira 22 Ekim tarihli mutabakat imzalandıktan hemen sonra, başta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve işbirliği yapacaklarına dair istekli biçimde güvence veren Kürt yönetiminin muvafakatiyle mutabakatın uygulanmasına rıza gösterdik. Ancak birkaç gün sonra ABD tutumunu değiştirip, Suriye’den çıktıklarını ancak petrol yataklarının hükümetin eline geçmesini istemediklerini söylediklerinde, aynı Kürt yönetimi Soçi mutabakatının uygulanması konusundaki coşkusunu kaybetti ve yeniden ABD’nin hamiliğine güvenmeye başladı.Kürtler tartışılmaz bir gerçeği anlamalıdır: Suriyeli Kürtlerin hakları yalnızca Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği kapsamında tesis edilebilir ve bunun için Kürtlerin Suriye hükümeti ile gerçek bir diyalog kurması gerekir." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar