Özel yurtlar kamulaştırılsın diyen öğrenciler: Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, güvende değiliz

Özel yurtlar kamulaştırılsın diyen öğrenciler: Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, güvende değiliz
EÜ Dayanışma: Tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılsın. Atıl durumda olan devlet daireleri yurt yapılsın. Bütün üniversitelileri mücadeleyi büyütmek için sokaklara çağırıyoruz.

Erdoğan ‘yurt sorunu yok’ dese de öğrenciler ülkenin birçok noktasında barınma sorunu olduğunu duyurmaya devam ediyor.Özel yurtların kamulaştırılmasını gerektiğini söyleyen Ege Üniversitesi Dayanışma 'fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık' diyerek üniversitenin önünde soruna dikkat çekti.

Dayanışma’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"2 yıla yakın süren pandemi süreciyle niteliksiz online eğitime mecbur bırakıldık. Ardından başvurduğumuz KYK yurtlarında 10 bininci yedekte kaldık. Fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık. Bazı arkadaşlarımız tüm bu nedenlerle kayıt dondurmak zorunda kaldı. Kazandığımız okulların bulunduğu şehirlere gelemediler. Bizlere yalan söylüyorlar diyenler bilsinler ki: Önünde bulunduğumuz Ege Üniversitesi’nde okuyan öğrenci sayısı 65 bin iken, üniversite içinde bulunan yurdun kapasitesi 3 bin 806 kişiyle sınırlı. İzmir’de okuyan 200 bin üniversite öğrencisi varken, İzmir’deki KYK yurtlarının yatak sayısı 16 bin ile sınırlı. Biz tam da bu verilerin gerçekliğini yaşayanlarız. Barınamadığımız gibi geçinemiyoruz ve güvende değiliz. Akşamları ne yiyeceğimizi kara kara düşünüp boş buzdolabına bakarken öğrenciye makarnayı reva gören, geçimimiz üzerinden çay-simit hesabı yapan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bugün öğrenimimize zarar veren de, mezun olduktan sonra bizi işsizlikle yüzleştiren de bu anlayıştır."

'EŞİT BİÇİMDE EĞİTİM ALMA HAKKI'

BirGün'de yer alan habere göre öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı:

"Tüm bunlara karşın, taleplerimiz açık ve nettir: Özel yurtlar kamulaştırılsın, öğrencilere açılsın. Kiralara üst sınır getirilsin Öğrenci bursları ve kredileri yükseltilsin. Devlet yurtlarının sayısı ve niteliği arttırılsın. Tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılsın. Atıl durumda olan devlet daireleri yurt yapılsın. Bütün üniversitelileri mücadeleyi büyütmek için sokaklara çağırıyoruz." Öte yandan İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, "Barınma ve Yurt Sorunlarına" ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada "Gençlerimizin barınma, eğitim, sağlık, beslenme ulaşım, iş bulma haklarının insanca yaşayabilecekleri seviyeye getirilmesini talep ediyoruz. Gençlerin hem evrensel hem de yerel bir insan hakkı olan, ‘eşit biçimde eğitim alma haklarını’ savunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar