Oyunları iptal edilen Kürt tiyatro sanatçıları: Sanatımızı yapmaya devam edeceğiz, baş eğmeyeceğiz

Oyunları iptal edilen Kürt tiyatro sanatçıları: Sanatımızı yapmaya devam edeceğiz, baş eğmeyeceğiz
'Bu yasaklarla ne bizi durdurabilirler ne de sonuç alabilirler. Kürtçe sanat yapılmaya devam edecek. Bugün olmadı yarın. Ama mutlaka bu oyunlar oynanır, Kürtçe oyunlar devam eder.'

Sanatçıların konserlerinin ve Kürtçe oyunların iptal edilmesine dair kararlara her gün bir yenisi ekleniyor. Birçok sanatçının konserlerinin iptal edilmesinin ardından Amed Şehir Tiyatrosu’nun "Don Kîxot" ve Tiyatro Mencel’in "Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû (Eyvah! Yine karıştı)" Kürtçe oyunları da yasaklardan nasibini aldı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde 31 Mayıs’ta sahnelenmek istenen "Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû" oyununun sahnelenmesine dönük engele "teknik gerekçeler" öne sürüldü.  

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’a konuşan "Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû" tiyatro oyuncularından Perinaz Delazy, söz konusu gerekçelerin "Pano yandı, elektrik yok ve tekniki bir sorun var" olduğunu aktardı. Konuya dair emniyet, kaymakamlık ve Tatvan'daki arkadaşlarıyla görüştüklerini ifade eden Delazy, "Emniyet ve kaymakamlık arkadaşlarımıza, ‘Gerekli izni verdik. Kültür Merkezi iptal etmiş' yanıtını verdi. Ancak oyunun yasaklandığı gün herhangi bir teknik sorunun olmadığını, o gün başka programların yapıldığını öğrendik. Biz de 'tekniki sorun neyse biz o sorumluluğu üzerimize almaya hazırız. Ne sorun çıkarsa çıksın oyunu oynayacağız' dedik. 'Bize dilekçenizi yeniden değerlendireceğiz' dediler" diye aktardı.

‘KÜRT KÜLTÜRÜ VE SANATI ÜZERİNDE YASAKLAR HER ZAMAN VARDI’

Asıl sorunun teknik olmadığını kaydeden Delazy, yıllardır devam eden yasak ve engellere son zamanlarda farklı gerekçeler gösterildiğini söyledi. Kürt kültürü ve sanatı üzerinden yasakların her zaman var olduğuna dikkat çeken Delazy, izleyicilerin Kürtçe müzik ve tiyatroya sahip çıkmasından kaynaklı yasakların sonuç vermediğini vurguladı. Delazy, "Bu yasaklarla ne bizi durdurabilirler ne de sonuç alabilirler. Kürtçe sanat yapılmaya devam edecek. Bugün olmadı yarın. Ama mutlaka bu oyunlar oynanır, Kürtçe oyunlar devam eder" ifadelerini kullandı.

‘YASAKLAR SON BULMALI VE HERKES KENDİ DİLİNDE ŞARKILAR SÖYLEMELİ’

Delazy, son olarak şunları söyledi: "Bizler Kürtçe oyunlar üzerine başka tartışmalar yapılmasını isterdik ama halen 21'inci yüzyılda yasakları, baskıları ve engellemeleri konuşuruz. Bu yasakların son bulmasını ve herkesin kendi dilinde şarkılarını söylemesini umuyoruz."  

'BAŞ EĞMEDEN DEVAM EDECEĞİZ'

Tiyatro Mencel oyuncusu Ferhat Aslan ise, ilk defa yasaklarla karşı karşıya kalmadıklarını ifade etti. "Kürtçe yasak değildir" söyleminin fiiliyatta karşılığının olmadığını kaydeden Aslan, "Yasaklı bir dilde kültür sanat faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Farklı gerekçelerle yasaklar devam ediyor. Bazen tamamen yasaklanıyor, bazen ceviz kabuğunu doldurmayacak gerekçelerle oyunlarımız iptal ediliyor. Her zaman bir sıkıntı çıkarıyorlar. Bu zor ve zahmete rağmen biz başımızı eğmeden sanatımızı yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

'KÜRT SANATINI DAHA İYİYE TAŞIYACAĞIZ'

Yasaklara rağmen sahnelerde olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Aslan "Yasakların amacı bu oyunları oynamaktan vazgeçmemizdir. Biz bu oyunları bırakırsak halkımıza ihanet etmiş oluruz. Kürtçe sanat bugün nasıl iyi bir seviyeye geldiyse bugünden sonra daha iyi bir seviyeye ulaşması için çalışacağız" diye belirtti.

Aslan sözlerini "Halkımız Kürt sanatına, tiyatrosuna ve müziğine sahip çıkmaya devam etsin" çağrısıyla sonlandırdı.

Öne Çıkanlar