Oyuncu Nur Sürer ödülünü Cumartesi Anneleri’ne verdi

Oyuncu Nur Sürer ödülünü Cumartesi Anneleri’ne verdi
Oyuncu Nur Sürer, Frankfurt Türk Film Festivali’nde aldığı 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü Cumartesi Anneleri’ne taktim etti.

Frankfurt Türk Film Festivali’nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" alan oyuncu Nur Sürer,  ödülünü adadığı Cumartesi Anneleri’ne taktim etti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen buluşmaya çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusu katıldı. 

Buluşmada ilk olarak konuşan kayıp yakını Maside Ocak, oyuncu Nur Sürer’in uzun yıllardır Galatasaray Meydanı’nda kendilerine destek verdiğini hatırlattı. 

‘CUMARTESİ İNSANIYIM’

Konuşmasına evlatlarının akıbetini öğrenmeden yaşamını yitiren kayıp yakınlarını anarak başlayan Nur Sürer, "Cumartesi" kelimesinin kendisinde her daim Cumartesi Anneleri’ni hatırlattığını belirtti. Sürer, "O kadar özdeşleşti benim için annelerle. İlk çok az anneydi sonra tabii çok güçlü bir hale geldi. Çalışmadığım bütün Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı’na gitmeye özen gösterdim. Cumartesi insanıyım, bunu çok kabul eden biriyim. Hiçbir kaybım olmamasına rağmen hep kendimi annelerin yanında, yüreğimi onlarla atarken buldum. Burada festivalden bir gün önce annelerin Cumartesi Meydanı’na girişini gördüm. Bazen geçerken alkışlıyorum polisleri, ‘bravo burayı kaptınız’ der gibi" şeklinde konuştu. 

Frankfurt’ta aldığı ödülü Cumartesi Anneleri’ne atfettiği gün orada bulunan siyasetçilerin de buna duygulandıklarını ve hoşlarına gittiğini söyledi. Annelerle bir arada olmaktan çok mutlu olduğunu kaydeden Sürer, "Eminim çok uzun olmayan bir zamanda Cumartesi Meydanı’na geri döneriz, ta ki son kayıp kalana kadar" dedi. Ardından ödülünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Cumartesi Annesi Hanım Tosun’a takdim eden Sürer, uzun süre alkışlandı. 

‘HESABINI SORACAĞIZ’

Hanım Tosun da, "Bütün analar adına alıyorum. Özellikle çok yaşlı olan Emine ana için bu ödülü alıyorum. Tüm Cumartesi anaları, babaları, insanları adına alıyoruz. İyi ki sizin gibi insanlar var, iyi ki sizin gibi unutturmayanlar var. Biz de unutturmayacağız, bir kayıp kalana kadar hesabını soracağız" sözleriyle hislerini paylaştı.

‘SESİMİZ OLDU’

Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır ise "İnsanları diğer canlılar arasında farklı kılan iz bırakmasıdır, gelecek nesillere şahit bırakmasıdır, sonraki kuşaklara neler yaşadığını anlatmasıdır. Bu duygularla sevgili Nur Sürer’i Galatasaray Meydanı’nda tanıdık" dedi. Galatasaray Meydanı’nın zalimlerin zulmettiği mekan olduğunu vurgulayan Kırbayır, "Orantısız gücün karşısında çektiklerini anlatamayıp, soramayıp, acı çekip gözaltında kayıp yakınlarının bulunduğu yerdir. İşte bu hengame içerisinde sevgili Nur sürer, zalimin zulmünü hafifletmek amacıyla bizlere omuz vermiştir. Ki öyle de olmuştur. Bu yetmemiştir yurt içinde, yurt dışında bizlerin sesi olmuştur, haklarımızın şiarı olmuştur. Bizim için onurdur, gururdur. Kendisine Cumartesi Anneleri adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar