Otomotivde 'çip krizi' sürüyor: Ford Otosan üretime ara verme tarihlerini değiştirdi

Otomotivde 'çip krizi' sürüyor: Ford Otosan üretime ara verme tarihlerini değiştirdi
Ford Otosan, çip tedarikinde yaşanan kriz nedeniyle her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği üretime ara verme tarihini Eskişehir fabrikaları için öne çekti.

Otomotivde başlayan ve diğer sektörlere de yayılan küresel çip krizi her geçen gün daha da büyüyor. Türkiye'ye'ye de sıçrayan kriz nedeniyle Ford Otosan, TOFAŞ ve Oyak Renault üretime belli bir süre ara vermek zorunda kalmıştı.

Kriz nedeniyle daha önce Kocaeli'nde bulunan fabrikalarında üretime ara veren Ford Otosan, Eskişehir fabrikaları için dikkat çeken bir karar aldı. Ford Otosan, her yıl planlı olarak yapılan bakım çalışmaları nedeniyle düzenli olarak gerçekleştirilen üretime ara verme tarihini öne çekti.

Ford Otosan, otomotiv sektörünü dünya genelinde etkileyen yarı iletken malzeme sıkıntıları nedeniyle Gölcük fabrikasında ara verdiği üretimini 7 Haziran'da yani planlanandan bir hafta erken başlatacağını açıklarken, Eskişehir kamyon fabrikasındaki üretime yaklaşık iki hafta ara verme kararı aldı.

ŞİRKETTEN KAP'A AÇIKLAMA YAPILDI

Otomotiv sektöründe yaşanan mikroçip tedarik sorunu dalga dalga yayılıyor. Ford Otosan'dan konuyla ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"14 Nisan 2021 tarihli özel durum açıklamamızda, yarı iletken tedarikinde yaşanan küresel sıkıntıların devam etmesinin yanında, Japonya'daki deprem ve yangının neden olduğu yarı iletken malzemelerde yaşanan ilave tedarik sorunları nedeniyle, Gölcük Fabrikamızda her yıl yaz aylarında yaptığımız planlı rutin duruşumuzun öne çekilerek 19 Nisan ile 13 Haziran tarihleri arasında üretime ara verilmesine karar verildiği açıklanmıştı. Ana ortağımız Ford Motor Company'nin aldığı önlemler ve şirketimizin tedarikçileri ile yaptığı planlamalar sonucunda, üretime bir hafta önce başlanmasına imkan sağlanmış olup, Gölcük Fabrikasında üretime 7 Haziran tarihinde başlanacaktır.

ESKİŞEHİR'DE TARİHLER ÖNE ÇEKİLDİ

Diğer taraftan, yarı iletken tedarikinde yaşanan sorunların Ford Trucks iş kolumuzu etkilemesi sonucunda, yıllık bazda bir üretim kaybı yaşanmaması için, Eskişehir Fabrikamızda her yıl yaz aylarında planlı bakım amacıyla yaptığımız rutin duruşumuzun öne çekilmesine ve Eskişehir Motor Fabrikamızda 31 Mayıs - 14 Haziran, Eskişehir Kamyon Fabrikamızda ise 31 Mayıs – 17 Haziran tarihleri arasında üretime ara verilmesine karar verilmiştir.

KOCAELİ'NDE ÜRETİME DEVAM

Yeniköy Fabrikamızda ise üretime devam edilecektir. Yaz aylarındaki rutin duruş döneminde faaliyete ara verilmemesi ve izleyen aylarda üretim temposundaki artış sayesinde, üretime ara verilmesinden kaynaklanan üretim kaybı etkisinin azaltılması; bu kapsamda kamuya açıklanan 2021 yılı toplam üretim ve satış adet tahminlerimizin açıklanan sınırların içinde kalması beklenmektedir."

Transit ve Custom hafif ticari araç modellerinin üretildiği Gölcük fabrikasında 19 Nisan'da duran üretime, ABD'li ortağının aldığı önlemler ve tedarikçilerle varılan anlaşmalar sayesinde 7 Haziran'da tekrar başlanacak. Daha önceki açıklamada üretime başlama tarihi 13 Haziran olarak açıklanmıştı. Şirket Courier hafif ticari araç modelini ürettiği Yeniköy fabrikasında ise üretime ara vermedi. Ford Otosan bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 100 bin adet hafif ticari araç ve yaklaşık 3 bin adet kamyon ile çekici üretti.

Ford Otosan, kesintilere rağmen yaz ayında üretimin hızlanacağını belirterek yıl sonu üretim ve satış hedeflerini değiştirmedi. Şirket bu yıl 390 bin-410 bin araç üretmeyi, 410 bin-430 bin araç satmayı hedefliyor.

Salgın hastalık ile birlikte tüketici elektroniğine olan talebin artması sonucu yarı iletken sektörü dünya genelinde otomotiv parçalarına üretimde verdiği önceliği düşürdü. Her ne kadar arz sıkıntısının birkaç aya hafiflemesi bekleniyor olsa da, Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde fabrikalar yarı iletken ürünleri bulmakta sıkıntı çekiyor ve üretim programlarını değiştiriyorlar.

Şirketin hisseleri yüzde 1.6 ile endekse paralel gerileyerek, 177.1 liradan işlem gördü

Öne Çıkanlar