Orta Vadeli Program'a göre, döviz ve altın cinsinden iç borçlanma azaltılacak

Orta Vadeli Program'a göre, döviz ve altın cinsinden iç borçlanma azaltılacak
2022-2024 dönemini kapsayan Yeni Orta Vadeli Program'da yurtiçi döviz ve altın cinsi borçlanmaların piyasa koşulları çerçevesinde kademeli olarak azaltılması hedefleniyor.

2022-2024 dönemini kapsayan Yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Programda kamu maliyesi politika ve tedbirleri kapsamında borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılacağı, yurtiçi döviz ve altın cinsi borçlanmaların ise piyasa koşulları çerçevesinde kademeli olarak azaltılmasının borçlanma politikasının temel stratejik hedeflerinden birisinin olacağı belirtildi.

GSYH’ye oranla merkezi yönetim bütçe açığının 2022 yılında yüzde 3,5, program dönemi sonunda ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceği öngörülürken faiz dışı dengenin 2022 yılında yüzde 0,5 açık vereceği, program dönemi sonunda ise yüzde 0,3 gazlaya döneceği öngörülüyor.

BU STRATEJİLER FAİZ YÜKÜNÜ AZALTARAK BÜTÇEDE ALAN OLUŞTURACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ağustos ayında borçlanma konusunda son derece dikkatli bir yaklaşım izlediklerini,uygulanan borçlanma politikaları sayesinde yurtiçinde döviz cinsi borçlanmayı kademeli olarak düşürmeye başladııklarını belirtmişti.

"2021 yılında yurtiçinden yaptığımız döviz cinsi borçlanma, döviz cinsi ödemelerin yaklaşık yarısı kadar. Borç yönetiminde bir diğer amacımız, maliyetleri de dikkate alarak borçlanmanın vadesini mümkün olduğu kadar uzatmak." diyen Elvan, bu yaklaşım sayesinde yurtiçinde borçlanmanın vadesinin 34 aydan 52 aya yükseldiğini vurgulamıştı.

Elvan, bu stratejiler sayesinde faiz yükünü azaltarak, bütçede alan oluşturmak ve bu alanı da ihtiyaç duyulan yerlerde kullanmak istediklerini söylemişti.

HAZİRAN İÇ BORÇLANMA PROGRAMINDA AZALMA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın haziran-ağustos dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisinde Haziran programındaki azalma dikkat çekmişti.

Daha önce yayınlanan mayıs-temmuz dönemini kapsayan iç borçlanma stratejisinde haziran ayında 33,8 milyar TL'lik borçlanma öngörülürken son programda bu tutar 28 milyar TL olarak belirlenmişti.

Son programda haziran ayında toplam 31,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 28 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması öngörülmüştü.

Temmuz ayında toplam 53 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 52 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanırken ağustos ayında toplam 10,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 16 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması hedeflenmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar