OGM'den Dersim ve Bingöl'deki yangınlara ilişkin açıklama

OGM'den Dersim ve Bingöl'deki yangınlara ilişkin açıklama
Orman Genel Müdürlüğü, Bingöl'de ve 2 haftadır söndürülmeyen Dersim'deki yangınlara havadan karadan müdahale edildiğini duyurdu.

Foto: Dersim Haber 


ARTI GERÇEK-Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), iki haftadır 'ciğerleri' yanan ve tepkiler sonrası geç müdahale edilmeye başlanan Dersim’deki yangın ile Bingöl Yayladere’deki yangına ilişkin açıklama yaptı.

İki kentteki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edildiği bilgisini paylaşan OGM, Bingöl Yayladere’deki yangına 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı ve 2 iş makinesiyle müdahale edildiğini bildirdi.


ENDEMİK BİTKİ ÖRTÜSÜ VE CANLI ÇEŞİTLİLİĞİYE ÜNLÜ MİLLİ PARK 2 HAFTADIR YANIYOR

Foto: Dersim Haber

OGM, iki haftadır söndürülmeyen ve endemik bitki örtüsü ve canlı çeşitliliğiyle Türkiye’nin nadide doğal güzelliklerinden olan Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’nda süren yangına ise 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı ve 5 iş makinesiyle müdahale ettiklerini kaydetti.

MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Dersim ili sınırları içinde yer alan Munzur Vadisi, 1971 yılında ‘milli park’ ilan edildi. Yüz ölçümü 42.674 hektardır.

Munzur Dağlarında, Ovacık ilçesi yakınlarından büyük gözeler halinde doğan Munzur Suyu, Fırat Nehrine karışmaktadır. Munzur Suyunun iki kenarı, Ovacık kesiminde Türkiye'de doğal yayılışı çok küçülmüş olan huş ağaçlarıyla kaplıdır. Doğudan gelen Mercan Deresi’ni de alan Munzur Suyu, Dersim il merkezine kadar olan kesiminde ünlü alabalıklarını barındırır.

Meşe ağaçlarının hakim olduğu milli park, ayı, kurt, tilki, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, susamuru, ile urkeklik gibi kuşları barındırmaktadır.

Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır.

Munzur Suyu ve Mercan Deresi’nde yaygın ve yoğun olarak bulunan yöreye özgü nadir alabalık türleri ile çengel boynuzlu ve bezuvar adlarıyla bilinen iki tür dağ keçisi ile av kuşlarından ur kekliği yabanıl yaşamın yöreye özgü değerlerini oluşturmaktadır. Milli parkın kuzeyinde, Munzur Dağları’nın üzerinde 2000-3000 metrelik zirvelerde yer alan krater gölleri, Ovacık düzlüğünde kaynayan gözeler ve kanyonlar ile vadi boyunca dökülen şelaleler parkın doğal değerlerini zenginleştirmektedir. Milli parkın her köşesinden eşsiz doğal görünüm ve tüm yabanıl yaşam kolaylıkla izlenebilmektedir. Bu özellikleriyle Munzur Vadisi, ülke tabiatının önemli değerlerindendir.

ENDEMİK BİTKİ ÖRTÜSÜ

Bitki örtüsü bakımından çok zengin olan Munzur Vadisi Milli Parkı florasında, 1518 çeşitli bitki kayıtlı olup, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağlarına, 227 çeşidi Türkiye’ye endemik türlerden oluşmaktadır. Munzur Dağları’ndan başka hiçbir yerde bulunmayan endemik bitkiler arasında Çan Çiçeği, Erzincan Kirazı, Bindebirdelik Otu, Munzur Kekliği, Munzur Düğün Çiçeği, Dağ Çayı, Munzur Dağı Oltu Otu ve Menekşe sayılabilir. Ovacık ilçesiyle Munzur gözelerinden 1.5 km aşağıda Munzur Nehri’nin iki yanında bölgenin karakteristik ağacı olan huş meşceresi bulunmaktadır. Ülkemizde ender bulunan ağaç türlerinden olan huş, bu bölgede su kenarında bölgenin florasına önemli bir katkı sağlamaktadır.

Milli parkta hakim ağaç türü meşe ve çeşitli türleridir. Tepeler ve yamaçlarda kayalık olmayan yerler meşe ormanları ile kaplıdır. Vadi tabanında ve su boylarında karışık olarak karaağaç, akağaç, kızılağaç, dişbudak, çınar, asma, huş, ceviz, yabani fındık, kavak, söğüt ve çalı türlerinden oluşan zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Alt flora, meşelerin koru niteliğinde olduğu yerlerde zengin durumdadır. Dağların sarp ve dik yamaçları tamamen çıplaktır.

YABAN HAYATI

Munzur Vadisi Milli Parkı’nda doğal çevre yaban hayvanları için elverişli bir ortam sunmaktadır. Çengel boynuzlu keçi ve bezuvar isimli iki tür dağ keçisi ile av kuşlarından ur kekliği gibi yaban hayvanları bu yöreye özgü ilginç ve nadir türlerdir. Munzur Vadisi ve çevresi av hayvanları bakımından oldukça zengin sayılır. Vadide, kurt, tilki, sansar, ayı, vaşak, su samuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu ve yaban keçisi bulunmaktadır. Mağaralarda ve kaya kovuklarında yaşayan boz ayı, Munzur yaban hayatının önemli büyük memelilerinden biridir. Bölgenin diğer büyük memelileri orman içerisindeki kayalıklarda yaşayan vaşak, yaban domuzu ve kurttur.

ZENGİN KUŞ ÇEŞİDİ

Kuş türleri bakımından da oldukça zengin olan Milli Parkta yırtıcı kuşlardan kartal, akbaba, doğan, şahin, atmaca, kerkenez, delice, çaylak nadir türlerden ise kaya kartalı bulunmaktadır. Gece yırtıcılarından puhu, baykuş ve yarasa yaygın türlerdendir. Milli parkta bulunan diğer kuş türleri arasında keklik, çil keklik, toy, mezgeldek, turna, bıldırcın, çulluk, üveyik, tahtalı ve kaya güvercinleri, bazı ördek türleri ve ender olarak da kaz bulunmaktadır. Munzur Vadisi’nde çeşitli av hayvanları için bir koruma ve üretme alanı vardır.

‘DOĞAL SERVET’

Munzur Nehri, Mercan Deresi ve çevresindeki akarsularda yaşayan bol miktarda alabalık, yöre için önemli bir ekonomik değer oluştururken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Tunceli Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Munzur gözelerinden başlayarak 80 km’lik bir su alanına yayılmış olan alabalığını Dersim ekonomisi için olduğu kadar, ülke için de çok önemli bir doğal servet olduğunu belirtiyor.

DOĞA SPORLARI İÇİN OLDUKÇA ELVERİŞLİ

Bölgede sert karasal iklim hüküm sürdüğünden, milli parktan faydalanmak için en uygun zaman haziran ve eylül arasındaki dönemlerdir. Milli park alanındaki doğal veriler, kamp kurma, piknik yapma, sportif balıkçılık ve doğa yürüyüşleri gibi günübirlik etkinliklerin yanı sıra çeşitli su ve doğa sporları (rafting, dağcılık v.b.) için de çok elverişli potansiyele sahiptir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar