Orhan Pamuk'tan faiz indirimine tepki: Halk göstere göstere fakirleştiriliyor

Orhan Pamuk'tan faiz indirimine tepki: Halk göstere göstere fakirleştiriliyor
Merkez Bankası'nın son faiz indiriminin döviz kurlarında yol açtığı yükselme ve izlemesi kaçınılmaz fiyat artışları, iktisatçıların yanı sıra Orhan Pamuk'un da tepkisine yol açtı.

TC Merkez Bankası'nın, dünyada enflasyonla mücadele için faiz oranlarını indiren tek düzenleyici kurum olarak, enflasyonun yüzde 80'lerde seyrettiği bir dönemde politika faizini bir puan daha indirmesi, iktisatçılardan olduğu kadar dünyayı ve Türkiye'yi gözleyen başka alanlardan yorumcuların da tepkisini çekmeye devam ediyor.

Erdoğan, düşük faiz, yüksek kur olarak özetlenebilecek ekonomik yönetim yaklaşımıyla, döviz cinsinden ihracat gelirlerinin artması ve böylece cari açık kapanarak döviz bolluğu yaratılmasının sağlanacağı varsayımıyla, sürekli faiz indirimi için Merkez Bankasına baskı uygulamayı sürdürdü. Ancak döviz bolluğu gerçekleşmedi, cari fazla oluşmadı, bankaların kredi faizlerinde gerileme olmadı ve enflasyon yükselmeye devam ediyor. 

PAMUK: BU KADAR FAKİRLEŞME ARJANTİN'DE BİLE OLMADI

Son faiz indirim kararına isyan edenler arasında Türkiye'nin Nobel ödüllü tek edebiyatçısı Orhan pamuk da vardı. Pamuk, "bu kadar fakirleşmeye yol açan faiz kararlarında inadım inat diye ısrarı [hiçbir yerde] görmedim," dedi.

EĞİLMEZ: GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN?

"Türk toplumu uzun süredir irrasyonelliği rasyonelleştirerek yaşamına devam ediyor" diyen iktisatçı Mahfi Eğilmez, faiz indiriminde mantık arayanları eleştirdi.

GÖKHAN ÖZBEK: ERDOĞAN BANKALARI ZENGİN ETTİ

Kamuoyu araştırmacısı Gökhan Özbek Erdoğan'ın bankalara düşük fazile para aktarırken, bankaları halka faiz bindirdiğine dikkat çekti.

MURAT SAĞMAN: ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

İktisatçı Murat Sağman "Tüm dünya enflasyonu dizginlemek ve hayat pahalığının önlemek için faizleri artırırken Merkez Bankamız yine 100 baz puan daha indirerek beklentilerimize paralel yine şaşırtmadı" dedi.

Öne Çıkanlar