Ordu’da taş ocağı tepkisi

Ordu’da taş ocağı tepkisi
Kumru’da taş ocağının kapasitesinin arttırılmasına karşı toplantı düzenleyen mahalleli, şirketin ÇED raporuna uymadığını belirterek, dava açma kararı aldı.

Ordu’nun Kumru ilçesinde bulunan Demircili Mahallesi’nde bulunan taş ocağında, Kumru Maden İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından işletilecek olan Kırma Eleme Tesisi ile kapasite artırımı projesi sürüyor. Projenin yıllık işletme kapasitesi, 380 bin ton olarak planlanıyor. Projeye karşı olan mahalleli, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticilerinin katılımıyla halk toplantısı gerçekleştirdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre toplantıda söz alan mahalleliler, yeraltı sularının kaybolduğunu, tozlar nedeniyle pencerelerini açamadıklarını belirterek, günlük ihtiyaçlarının karşılayamadıklarını ve fındık bahçeleri ile sebzeliklerinin toz içinde kaldığını, fındık veriminin de düştüğünü dile getirdi. Kamyonların mahalle içinde hızlı geçişlerinin yarattığı tehlikelere dikkat çeken mahalleli, çalışmaların gece yarısına kadar sürdüğünü aktardı. Yurttaşlar, işletmenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna uymadığını söyledi.

‘TESİSİN KAPASİTESİ SÜREKLİ BÜYÜYECEK’

Toplantıda taş ocağına dair bilgi veren ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, tesisin kapasitesini artırdıktan sonra yeniden artırmak için başvuru yapabileceğini belirtti. Tesisin sürekli büyütüleceğini dile getiren Gönül, "Projede 50 yıl süre çalışmayı planladıkları yazılı. Şirket şu anki üretimini yüzde 100’ün üzerinde artırarak, yıllık üretimi 380 bin tona çıkarmak istiyor. Dava açılması gerekir. Ayrıca şirketin ÇED dosyasındaki taaddütleri iyi takip edilmeli, usulsüzlükler belgelenerek şikayet edilmeli" dedi.

ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da hukuksal sürecin yanı sıra şirketin usulsüzlüklerinin de üstüne gitmek gerektiğini vurguladı. Çalışma saatlerine uyulmamasını jandarma tarafından tutanak altına alınması gerektiğinin altını çizen Özbucak, "Sizler üstü kapatılmamış, gereğinden fazla yüklenmiş, hızlı giden kamyonları durdurup şikayet edebilirsiniz. Ancak en önemlisi birlikteliğinizi korumaktır. Birlik olursanız başarırsınız" diye konuştu.

Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda projenin iptali için dava açılması kararlaştırıldı.

Öne Çıkanlar