Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 370 kişi gözaltına alındı

Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: 370 kişi gözaltına alındı
İstanbul'da Onur Yürüyüşü'ne katılanlara müdahale eden polis, aralarında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç'ın da olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel


Yağmur KAYA


+GERÇEK- İstanbul Cihangir'de saat 17.00'de başlaması planlanan Onur Yürüyüşü öncesi Taksim ve çevresi polisler tarafından kapatıldı. Ara sokaklara barikat kuran polisler yürümeye çalışan aktivistleri gözaltına aldı. Eren Keskin sosyal medya hesabından Avukat Jiyan Tosun'un 370 kişinin gözaltında olduğunu duyurdu. AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç da gözaltına alınanlar arasında.

Avukat Eren keskin sosyal medya hesabından Avukat Jiyan Tosun'un 370 kişinin gözaltında olduğunu, ve gözaltına alınanların otobüslerde aç susuz bekletildiğini söylediğini ifade etti. Bunun resmen işkence olduğunu belirten Keskin'in paylaşımı şöyle:

 

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Onur Yürüyüşü için yapılan çağrıları "sosyal medyadan yapılan izinsiz toplantı, gösteri yürüyüşü ve benzeri faaliyetlere ilişkin çağrılar" diye niteleyen İstanbul Valiliği, Beyoğlu'da saat 11.00 itibarıyla bazı yolları trafiğe kapattı.

İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi, "20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü" için 26 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Sıraselviler Caddesi'nde yapılacak basın açıklamasına destek çağrısı yapmıştı.  Valiliğin yürüyüşü yasaklama kararının ardından Cihangir ve Sıraselviler’de barikat kuran polis, Sıraselviler’e çıkan sokakları kapattı ve gözaltılara başladı.

Kalabalık şekilde sokaklarda dolaşan polisler, Cihangir Mahallesi Anahtar Sokağı'nda kafelerde oturanları gerekçe göstermeden gözaltına aldı.Herhangi bir eylemde bulunmamalarına ve slogan atmamalarına rağmen kafede otururken gözaltına alınanların sayısının 7 civarında olduğu aktarıldı.

 

AFP FOTOMUHABİRİ BÜLENT KILIÇ TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDI

Basın mensuplarının görüntü almasını da engellemeye çalışan polis, AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç'ı ters kelepçeyle darbederek gözaltına aldı. Polisin geçen yılki Onur Yürüyüşü’nde yere yatırarak boğazına bastırdığı Bülent Kılıç’a bu kez de ters kelepçe takılması dikkat çekti. Polis, kalkanlarla iterek gazetecilerin görüntü almasına da engel oldu. Zaman zaman bazı gazetecilerin de darp edildiği görüldü. Bolahenk Sokak ile Mebusan Yokuşu’nun kesiştiği noktada da polis eylemcilere müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

 

LGBTİQA+'LAR POLİS BASKISINA RAĞMEN YÜRÜYÜŞLERİNE DEVAM EDİYOR

Gözaltıların ardından bir araya gelen LGBTİQA+'lar, polise "Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret" ve "Polis defol, bu sokaklar bizim" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Polis baskısına rağmen Beyoğlu sokaklarında yüzlerce kişi yürümeye çalıştı.

'BİZ İSLAMCIYIZ' DİYEN GRUP UZAKLAŞTIRILDI

Polis engellemesine rağmen yürüyüşlerine ara sokaklarda devam eden LGBTİQA+'lara, bir grup erkek "Biz İslamcıyız, davanızda haklı değilsiniz, gidin buradan" diye bağırdı. 

Gruba seslerini yükselterek tepki gösteren LGBTİQA+ üyeleri, bu kişilerin konuşmalarının duyulmasına izin vermedi. Uzaklaşmayan grubu polis bir süre izledi. LGBTİQA+'lar grubun üzerine doğru gidince, söz konusu kişiler polislerin arka tarafına geçti. Buradan da LGBTİQA+'lara bağıran grup üyeleri daha sonra uzaklaştı.

BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU

Sıraselviler Caddesi’ne çıkmalarına izin verilmeyen LGBTİ+’lar Beyoğlu’nun çeşitli yerlerinde LGBTİ+ Onur Haftası organizasyonunun basın açıklamasını okudular. Kabataş’taki açıklamayı Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu bir grup yaptı. Açıklamada "Kaybettiğimiz dostlarımızın, her yerde direnen lubunyaların sesleri kulaklarımızda, enerjileri coşkumuzda, cesaretleri direnişimizde. Her birimiz her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBTİ+’lar olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız" dendi.

İZMİR ONUR YÜRÜYÜŞÜ'NE DE MÜDAHALE EDİLDİ: ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

İstanbul'da yapılmak istenen Onur Yürüyüşü'ne müdahale haberinin ardından İzmir'de yapılmak istenen 10'uncu Onur Yürüyüşü'ne de müdahale edildi. Gazetecilerin de darp edildiği yürüyüşte çok sayıda gözaltı var.

İzmir’de LGBTİ+ kurumlarının çağrısıyla yapılmak istenen 10'uncu Onur Yürüyüşü'nde polis, toplanma yeri olan ÖSYM binası önüne çıkan tüm yolları kapattı. Valilik yasağı gereği yürüyüşe izin verilmeyeceğini ifade eden polis, Onur Yürüyüşü için bir araya gelen kitleye sert müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Aralarında serbest gazeteci ve foto muhabiri Berkcan Zengin’in de bulunduğu bazı gazeteciler darp edildi.

'ONLAR NORMAL VATANDAŞ, BİZ SENİ TANIYORUZ'

Gazete Duvar'a konuşan Berkcan Zengin, polis kitleyi dağıtırken haber takibi yaptığını ve sokağa girişinin engellendiğini belirtti. Sokağa girmek istediğinde ise sokağın vatandaş girişine kapalı olduğunun söylendiğini aktaran Zengin, caddede yürüyenleri işaret ettiğinde "Onlar normal vatandaş biz seni tanıyoruz. Sen normal vatandaş değilsin" diyerek engellendiğini anlattı.

"Yiyorsa geç" şeklinde tehdit edilen Zengin, şikayetçi olacağını söylediğinde polis amiri tarafından tehdit eden polisin ismi verilmedi. Daha sonra fotoğraf çektiği esnada bir polis tarafından darp edilen Zengin, "Bir polis bana omuz atarak 'Polise mukavemet etme' diyerek saldırdı. 4-5 kez omuz attı. Şikayetçi olacağımı söylediğimde ise 'Git şikayetçi ol' dedi. Basın emekçilerine yönelik tüm saldırıları kınıyorum. Yaşadığım şey ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar