Önemli iddia: Rusya, Ukrayna'da referandum yapılan bölgeleri 30 Eylül'de ilhak edebilir

Önemli iddia: Rusya, Ukrayna'da referandum yapılan bölgeleri 30 Eylül'de ilhak edebilir
Rus muhalif haber sitesi Meduza, Moskova yönetimin Ukrayna'da referandum yapılan 4 bölgeyi 30 Eylül'de ilhak edebileceğini yazdı.

İddia Rusya'da yasaklı olan Kremlin muhalifi popüler haber sitesi Meduza'nın haberinde yer aldı.

Site, RIA Novosti ve Verstka gibi Rus medya organlarında çıkan haberlere dayandırdığı haberinde, Rusya'nın şu anda Ukrayna'nın doğusunda Rusya'ya katılma referandumları yapılan 4 bölgeyi (Donetsk ve Lugansk'daki de facto bağımsız bölgeler ve Ukrayna'nın Herson ve Zaporijya'da savaş sonrası kurduğu askeri-idari birimler) 30 Eylül'de resmen ilhak etmeye başlayabileceğini yazdı.

RIA Novosti ve Verstka parlamentodaki kaynaklarına dayandırdığı haberlerinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de Federal Meclis'te konuşmasının beklendiğini aktardı.

RIA Novosti'ye konuşan kaynak "protokol etkinliğinin"  30 Eylül'de  yapılmasının planlandığını belirtirken, yine RIA Novosti'ye konuşan Federal Meclis'in üst kanadı Federasyon Konseyi'nden bir kaynak da  29 Eylül'de Meclis'in "yeni birimlerin Rusya Federasyonu'na katılmesi hakkında bir antlaşma ve yasayı görüşebileceğini" söyledi.

Verstka'ya konuşan kaynaklar, Putin'in tıpkı 2014'te Ukrayna'ya bağlı Kırım'ın ilhakı öncesinde olduğu gibi Federal Meclis'te konuşabileceğini söyledi.

Putin Fedral Meclis'in alt kanadı Duma'da senatörlere ve vekillere seslenmiş ardından Kırım'ın ilhakını onaylayan anlaşmayı imzalamıştı. 

PEKSOV, KATILMA SÜRECİ 'HIZLI OLACAK' DEMİŞTİ

Daha önce Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov da Ukrayna’nın doğusunda Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile  Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için başlayan referandumlardan Rusya’ya katılma kararı çıkması halinde söz konusu bölgelerin hızla Rusya'ya katılacağını söylemişti.

Peskov, Ukrayna’nın bölgeleri tekrar ele geçirme girişimlerinin "Rusya’ya yapılmış saldırı" olarak değerlendirileceğini belirtmiş ayrıca referandum sonuçlarına göre bölgelerin Rusya’ya katılmalarıyla ilgili sürecin, yönetim kademesinde hızlı şekilde ilerleyeceğini vurgulayarak "Bu sürecin çok hızlı olacağından eminim." demişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, sonuçlarını destekleyeceklerini belirttiği referandumlar, 27 Eylül’e kadar sürecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar