'Lice'de 250 mezar tahrip edildi'

'Lice'de 250 mezar tahrip edildi'
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği heyeti, Lice'deki mezarlığa dönük saldırılara ilişkin rapor hazırladı

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı Mahallesi’nde 250 mezarlığın tahrip edildiğini raporlaştırdıklarını belirten ÖHD Diyarbakır Şube yöneticilerinden Av. Baver Mızrak, "düşmanlık hukuku" olarak yorumladığı saldırılara ilişkin uluslararası kurumlara da başvuru yapacaklarını paylaştı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) heyeti, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı (Sîsê) Mahallesi’ndeki mezarlığa dönük saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Heyette yer alan ÖHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Av. Baver Mızrak, incelemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

‘DÜŞMANLIK HUKUKU' 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, cenazelere yönelik saldırıları "Kürtlere karşı düşmanlık hukukunun göstergesi" olarak değerlendiren Mızrak, cenazelere ve mezarlıklara yönelik son birkaç ayda ciddi saldırıların yapıldığına dikkati çekti. Şeyh Sait ve Seyit Rıza’ya ait naaşların hala bulunmadığını anımsatan Mızrak, cenazelere yapılanların "düşmanlık hukuku" bağlamında değerlendirilebileceğini kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında 2013 ve 2015 yılları arasında yürütlen diyalog görüşmelerinin sonlandırılmasının ardından cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırıların arttığına işaret eden Mızrak, "Diyarbakır’da Lice ve Silvan’da, Van Erciş’te, Hakkari Yüksekova’da, Bingöl’de, Muş Malazgirt’te, Batman Hasankeyf’te bu cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırıların olduğunu tespit ettik. Muhtemelen haberimizin olmadığı ve tespit edemediğimiz daha birçok durumla karşı karşıya kalacağız" dedi.

AİLELERE TALİMAT VERİLİYOR

Mızrak, Silvan’da mezarlıklara ilişkin ailelerin karakola çağırdıklarını, karakola giden ailelerin tehdit ve hakaretlere maruz kaldıklarını aktardı. Karakolların ailelere mezarlıkların yıkılması yönünde talimat verdiklerini, aksi taktirde gözaltına alınacakları tehditlerinde bulunduklarına değinen Mızrak, "Bu süreç sonucunda savcılığın bütün mezarlık sahiplerine örgüt propagandasından dolayı soruşturma başlattığını görüyoruz. Soruşturmalara bakıldığı zaman mezarlıklara ilişkin yönetmeliklerden bahsediliyor. Yönetmeliğe aykırı mezar başlığı olduğundan bahsediliyor. Ancak yönetmeliğe baktığımız zaman böyle bir unsur da söz konusu değil" şeklinde konuştu.  

250 MEZARLIK TAHRİP EDİLDİ

Lice’de 29 Mayıs’ta saldırının yapıldığı mezarlıkta yaptıkları incelemelere değinen Mızrak, "Sîsê Mezarlığı, çözüm süreci zamanında yapılan bir mezarlık ve bu mezarlıkta 250’yi aşkın cenaze bulunmakta. Çözüm sürecinin bitirilmesiyle birlikte, burası yılda bir iki defa saldırıya uğruyor. Ailelerin bize aktardıklarına göre operasyon sonrası dönen askerler, her defasında bir iki mezarlığı tahrip ediyorlar. Ama biz en son yaptığımız incelemede, 250 mezarlığın hepsinin çevresinin başlıklarının kırılmış olduğunu tespit ettik" diye belirtti.

‘BAŞVURULARDA BULUNACAĞIZ’

Saldırılarda "tehdit" ve "hakaret" suçlarının yanı sıra "kişinin hatırasına hakaret ve işkence" suçunun da işlendiğine vurgu yapan Mızrak, "Buradan ailelere de çağrımızdır; Eğer bu sürecin takipçisi olmak istiyorlarsa, ailelere sonuna kadar destekte bulunacağız. ÖHD olarak başvuruları almaya hazırız. Ayrıca tüm sivil toplum örgütü, sendika, aydın, yazar tüm kesimlere de çağrımızdır; Bu insanlık dışı, hiçbir dinde ve inançta yeri olmayan uygulamalara son vermek için dayanışmalarını bekliyoruz" çağrısı yaptı. 

Mızrak, bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ve önümüzdeki süreçlerde konuya ilişkin Avrupa parlamentosu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara başvuru yapacaklarını paylaştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar