OGM raporunda yangınlara karşı uyarı: Ormanlar korunmalı ve hukuki güvence altına alınmalı

OGM raporunda yangınlara karşı uyarı: Ormanlar korunmalı ve hukuki güvence altına alınmalı
Orman Genel Müdürlüğü’nün şubat ayı raporunda ülkenin yüzde 60’ının yangın tehdidi altında olduğu belirtilmesine rağmen Marmaris yangınıyla tedbir alınmadığı ortaya çıktı.

Marmaris


Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) şubat ayı faaliyet raporunda yangınlara karşı uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. Raporda, ormanlık alanın yüzde 60’ının birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlardan oluştuğu vurgulanmasına karşın önlem alınmadığı Marmaris yangınıyla gözler önüne serildi.

Türkiye, 2021 yılına damga vuran orman yangınlarında ihmaller ve yetersiz müdahale sonucu on binlerce hektar ormanlık alanını kaybederken, yangın söndürme ihalelerini tamamlamadığı için eleştiri konusu olan Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) şubat ayında yayımladığı faaliyet raporunda, yangınlara karşı uyarılarda bulunulmasına rağmen tedbir alınmadığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre Türkiye’deki toplam ormanlık alanın yüzde 60’ının birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlardan oluştuğu vurgulanan raporda, "Orman yangınlarının erken tespiti ve etkili müdahale için yangınla mücadele organizasyonu güçlendirilecek" hedefine yer verildi.

Marmaris’teki yangının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangınla mücadele performansı tartışma konusu olurken, OGM’nin 46 bölgedeki yangın söndürme işçiliği ihalelerini henüz tamamlayamadığı gündeme gelmişti. OGM’nin faaliyet raporlarında ise yazın gelecek yangınlara karşı uyarılar yer aldığı ortaya çıktı.

2021’DEKİ ORMAN YANGINLARI HATIRLATILDI

Raporun, "Ormanların Yangınlara Karşı Korunması" başlığı altında "Coğrafi konumu itibarıyla Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde ormanlarımızın büyük bir bölümü yangın tehdidi altında bulunmakta olup toplam ormanlık alanın yüzde 60’ını birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlar oluşturmaktadır. Bu sebepten orman yangınları ülkemiz ormancılığının öncelikli konuları arasında yer almaktadır" uyarısına yer verildi. Raporda geçen yıl çıkan büyük yangınlar hatırlatılarak "Ekstrem meteorolojik hava koşulları, kuraklık ve iklim değişikliğinin, olumsuz etkileri neticesinde tüm dünyada olduğu gibi yıl içerisinde ülkemizde de büyük orman yangınlarıyla mücadele edilmiş, yangın başına düşen alan miktarı hedeflenen düzeyin üzerinde sonuçlanmıştır. Ayrıca, kamu kurumlarının sahip olduğu teknik ve fiziksel kaynaklara ek olarak ‘gönüllülük’ esasına dayalı oluşturulan sistem güçlendirilecek, orman yangınlarıyla mücadelede 12 bin olan gönüllü sayısı 100 bine çıkarılacaktır" hedeflerine yer verildi.

‘ORMANLAR KORUNMALI, HUKUKEN GÜVENCE ALTINA ALINMALI’ VURGUSU

Raporun "Öneri ve Tedbirler" bölümünde ise şu değerlendirmeye yer verildi:

"Ormanların hukuken güvence altına alınması, başta yangınlar ve zararlılar olmak üzere çeşitli faktörlere karşı etkin şekilde korunması, çok maksatlı ve verimli şekilde yönetilmesi, endüstriyel ve toprak muhafaza maksatlı ağaçlandırmalarının yapılması, rehabilitasyon çalışmaları, özel ağaçlandırmanın geliştirilmesi ve toplumun bu konularda bilinçlendirilmesi, orman-halk ilişkilerinin iyileştirilmesi, ormanların sağladığı ürün ve hizmetlerden sürdürülebilir şekilde faydalanılması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar