ODTÜ’lüler belediye önünde seslendi: Mansur elini ODTÜ’den çek

ODTÜ’lüler belediye önünde seslendi: Mansur elini ODTÜ’den çek
ODTÜ’lüler, 'Rant Yolu' projesini Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde protesto etti. Öğrencilerden Barış Aslan, 'Geleceğimizi ranta kurban etmeyeceğiz' dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, ODTÜ Mezunları Derneği ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ODTÜ Temsilciliği üyeleri, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi kapsamında hayata geçirilen ve ODTÜ’nün arazisini de kapsayan "Rant Yolu" projesini Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde protesto etti.

Açıklama öncesi belediye çalışanlarının öğrencilere çay ikram etmeye çalışması dikkat çekerken, öğrenciler ikramları kabul etmedi. "ODTÜ, rant yoluna hayır diyor" pankartının açıldığı açıklamada, "Ranta değil halka bütçe", "Mansur elini ODTÜ’den çek" ve "Ranta karşı bir aradayız" dövizleri taşındı. Sık sık  "Ne sermaye ne rektör ODTÜ bizimdir" sloganı atılan açıklamada konuşan ODTÜ öğrencisi Barış Aslan, "Defalarca söyledik, bir kez daha yineliyoruz. ODTÜ’den geçen yol, bir rant projesidir" dedi.

‘TEPKİLERE RAĞMEN HAYATA GEÇİRİLDİ’

Projenin Ankara Büyük Şehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek tarafından başlatıldığını hatırlatan Aslan, "Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale süreci ile yeniden gündeme getirilmiştir. Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu yolu tekrar gündemine alarak konunun uzmanları ve kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen ihaleye çıkmış, ihaleyi sonuçlandırmış, yer teslimi yapmış ve ihaleyi alan şirket çalışmalara başlamıştır. Açılan ihaleye göre 11 kilometre olarak ilan edilen yolun yaklaşık 4,5 kilometrelik bölümünün ODTÜ arazisinden geçtiği, 6,5 kilometrelik bölümünün ise tarım arazilerini ve Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni tehdit ettiği belirtilmiştir" diye belirtti.

Belediyenin "ODTÜ arazisi proje kapsamında yer almıyor" açıklamasını anımsatan Aslan, şöyle dedi: "Ciddi bir dezenformasyona dayalı bu açıklama, gerçekleri ifade etmemektedir. Belediyenin açıklamalarının aksine Temmuz ayının sonundan bugüne kadar ‘ODTÜ Rant Yolu’nda iş makineleri çalıştırılmıştır. İncek tarafından başlanılarak, yolun ODTÜ arazisi içinde kalan önemli bir kesiminde alt temel malzemesi serimi yapılarak hala iş makineleri tarafından yol yapım çalışmaları devam ettirilmektedir. Açıklamada yer alan Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu, Bilkent-İncek Bulvarı Yolu Projesi’nin önemli bir parçasıdır ve içinde ‘ODTÜ Rant Yolu’ da yer almaktadır."

‘KAMU YARARI YOK’

Bilkent-İncek Yol Projesi’nde herhangi bir kamu yararı bulunmadığını dile getiren Aslan, "Yol yapımı ve ihale süreci başlamadan Hazine, Çevre Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi’nin yol çevresindeki bazı taşınmazları satışa çıkarması bile bu yolun bir rant projesi olduğunu göstermektedir. Makro ulaşım planını yapabilecek ve uygulayabilecek yetkinlikte uzmanlar var iken yapılmıyor olması ne yazık ki bilinçli bir tercihtir ve hem ihale süreçleri hem de planlama süreçleriyle bu yolun tam bir rant dağıtım aracına dönüştürüldüğünün açık göstergesidir" ifadelerini kullandı.

‘GELECEĞİMİZİ KURBAN ETMEYECEĞİZ’

Belediyeye diyalog çağrısı yapan Aslan, "Ankara’nın son ekolojik yeşil alanı için Ankaralılarla birlikte mücadele ediyoruz. Geleceğimizi ranta kurban etmeyeceğiz" dedi. Açıklama, "Ranta, talana geçit yok" ve "Ranta karşı bir aradayız" sloganlarıyla son buldu.

Açıklamanın ardından öğrencilerin yanına gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlamak isterken, öğrenciler durumu sloganlarla protesto etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar