ODTÜ'deki Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı

ODTÜ'deki Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı
ODTÜ’de gerçekleşen Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti. Öğrencilere plastik mermi ve biber gazı sıkan polis birçok öğrenciyi darbederek gözaltına aldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) gerçekleşen Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti.  Öğrencilere karşı plastik mermi ve biber gazı kullanan polis bir çok öğrenciyi de gözaltına aldı.

Rektörlüğün tehdit ve yasaklarına rağmen ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışmasının düzenlediği 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü için yüzlerce öğrenci Kimya bölümü önünde toplandı. Üniversiteye çok sayıda çevik polis ve TOMA getirildi.

Mühendislik bölümlerine yürüyüş gerçekleştirilirken, polis öğrencilere müdahalede bulundu. Öğrencilere plastik mermi ve biber gazı ile müdahale eden polisler, birçok öğrenciyi darbederek gözaltına aldı. 

FARKLI NOKTALARDA AÇIKLAMA

ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması'ndan aktivistler, kampüsün farklı yerlerinde basın açıklamasını okumaya başladı. Açıklamada, "Kayyım rektörün tüm faşist, ötekileştiren ve fobik dayatmalarına karşı hatırlayın, alışın, gitmiyoruz demek için buradayız" denildi. ODTÜ yönetimine tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kayyım baskısına karşın kampüslerde mücadele veren lubunyaları ‘Hatırla!’, LGBTİ+fobiyi ‘Hatırla!’; barınma, çalışma ve yaşama hakkı gözetilmeyen lubunyaları ‘Hatırla!’; trans cinayetlerini ‘Hatırla!’, trans intiharlarını ‘Hatırla!’; Hande Kader’i, Eylül Cansın’ı, Hande Buse Şeker’i, Ahmet Yıldız’ı, Okyanus Efe’yi, Zirve Soylu’yu, Didem Akay’ı ‘Hatırla!’ demeye her anımızda olduğu gibi bugün, burada da devam ediyoruz."

POLİS: BU SAATTE KAMPÜSTE NE İŞİNİZ VAR?

Polislerin öğrencilere yönelik müdahalesi kampüsün farklı noktalarında devam etti. Gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için öğretim üyeleri devreye girdi, ancak çabaları sonuç vermedi. Çok sayıda öğrenciyi gözaltına alan polis kampüste dolaşan kişilere, "Bu saatte kampüste ne işiniz var" diye sorarken öğretim üyeleri "burası bizim evimiz" diye yanıt verdi. Polis, kampüs binalarındaki öğrencilere de müdahale ederken öğrencilerin binalardan çıkamadığı ve bekleyişin devam ettiği öğrenildi. 

 

Öne Çıkanlar