Öcalan'ın 'Abdullah Öcalan' paylaşımına beraat kesinleşti

Öcalan'ın 'Abdullah Öcalan' paylaşımına beraat kesinleşti
Abdullah Öcalan hakkında, akrabası PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı övdüğü için 'suçu ve suçluyu övmek' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan davada beraat kesinleşti.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Halfeti ilçesine bağlı kırsal Eftar (Kurugöl) Mahallesi’nde yaşayan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aynı ismi taşıyan akrabası Abdullah Öcalan (41) hakkında "suçu ve suçluyu övmek" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla hazırladığı iddianame, 17 Kasım 2020 tarihinde Urfa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. İddianamede, Öcalan’ın sanal medya hesabından farklı tarihlerde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı övdüğü, fotoğrafını paylaştığı, Ey Reqîb marşı videosu ile PKK ve YPG bayraklarının bulunduğu fotoğrafları paylaştığı belirtildi. 
 
Davanın duruşmalarında iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasında, Öcalan hakkında "suç ve suçluyu övme" gerekçesi ile cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de, tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde paylaşımların bir bütün halinde "Örgüt propagandası" kapsamında kaldığı, bu nedenle yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle berat talebinde bulundu.  İddia makamı, Öcalan’ın TCK 53 maddesi uyarınca "belli haklardan yoksun bırakılmasını" talep etti. 

BERAAT TALEPLERİ

Öcalan yaptığı savunmalarda, söz konusu sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu belirterek beratini talep etti. Öcalan’ın avukatı Bekir Benek de, savcısının mütalaasında müvekkilinin aleyhine olan kısımları kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu. 

MAHKEMEDEN BERAAT KARARI

Urfa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi verdiği beraat kararının gerekçesinde, Öcalan’ın sanal medya hesabında "Kürt milli marşı-Ey Reqîb" başlıklı paylaştığı videonun sözlerinin "Cebir ve şiddet" barındırmadığı, suçlamaya konu olan diğer paylaşımların da "Örgüt propagandası" sayılamayacağı, Öcalan’a "suç olarak yüklenen" suçlamaların kanunda yer almadığı göz önünde bulundurularak oy birliği ile beraatine karar verdi. 

İSTİNAF BAŞVURUYU REDDETTİ

Savcı, yerel mahkemenin vermiş olduğu bu karara karşı Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Dairesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Daire, "Beraat kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı" gerekçesiyle başvuruyu 2 Mart 2022 tarihinde esastan reddetti. 

YEREL MAHKEME DOSYAYI DÜN KAPATTI

İstinaf Mahkemesi Savcısı, ret kararına karşı 15 içinde itiraz etmezken, İstinaf kararının gönderildiği Urfa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi de, dün (4 Nisan 2022) yaptığı işlemle dosyayı kapattı. (MA)
 

Öne Çıkanlar