Ocak ayında en az 199 işçi hayatını kaybetti

Ocak ayında en az 199 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak 2021 iş cinayetleri raporunu açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Ocak ayında yaşanan iş cinayetleri raporunu açıkladı.

"Salgın koşullarında Türkiye’yi ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışan sömürü düzeni, işçileri virüsten korumak yerine daha çok çalıştırıyor" denilen açıklamada, "Yasalarla, yönetmeliklerle, fabrikalara özel faaliyet izinleriyle, kapalı devre çalışma sistemiyle ve teşviklerle patronlar semirtilirken, işçilere sefalet ücreti reva görülüyor, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almayan işyerlerini koruyan ‘çarklar dönsün’ anlayışıyla işçi kırımı meydana geliyor" ifadelerine yer verildi. 

İSİG raporun yüzde 60'ını ulusal basından; yüzde 40'ını ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan derledi.

İŞÇİLERİN SADECE 14'Ü SENDİKALI

ISİG'in açıkladığı rapor şu şekilde;

• 199 emekçinin 177'si ücretli (işçi ve memur), 22'si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

• Ölenlerin 13'ü kadın işçi, 186'sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

• Bir çocuk işçi öldü. Çocuk işçi cinayeti konaklama işkolunda oldu.

• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile kimya, büro, eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.

• 9 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3'ü Somalili, 2'si Afganistanlı, 1'i Azerbaycanlı, 1'i Moldovyalı, 1'i Suriyeli, 1'i Ukraynalı.

• Ölen işçilerin 14'ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

• Ölümler en çok sağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.

28-50 YAŞ ARASINDA 97 İŞÇİ ÖLDÜ

15-17 yaş grubunda 1 işçi,
18-27 yaş grubunda 21 işçi,
28-50 yaş grubunda 97 işçi,
51-64 yaş grubunda 51 işçi,
65 yaş ve üstü yaş grubunda 20 işçi yaşamını yitirdi. 
Yaşı öğrenilemeyen 9 işçi hayatını kaybetti.

'SAĞLIK EMEKÇİLERİ MERKEZDE'

İSİG Ocak ayı raporuna yönelik yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Salgında yaşanan 'işçikırımı'nın merkezinde ise sağlık emekçileri vardı. Sağlık, bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu. Genel olarak baktığımızda ise hastanelerde, fabrikalarda, şantiyelerde, tersanelerde, madenlerde, depolarda, marketlerde yani tüm işkollarında işçilerin, emekçilerin kaderi bu 'işikırımı' nedeniyle ortaklaştı. Diğer yandan salgın yönetimine karşı Baldur'da, Ekmekçioğulları'nda, PTT'de, İGDAŞ'ta, Galataport'ta, Migros'ta, Ermenek'te, Cargill'de, Döhler'de, Sinbo'da, SML Etiket'te, Kaynak İplik'te de direnişler sürüyor."

Son olarak ise "Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin mücadelesini selamlıyoruz" denildi. 

Öne Çıkanlar