Nobel ödüllü James Watson, ırkçılık yaptığı için tüm unvanlarını kaybetti

Nobel ödüllü James Watson, ırkçılık yaptığı için tüm unvanlarını kaybetti
'Fizyoloji ve Tıp' dalında Nobel ödüllü James Watson'ın tüm onursal unvanları, yaptığı ırkçı yorumlar nedeniyle geri alındı.

İngiliz kimyager Rosalind Franklin’in çalışmalarından yola çıkarak, 1950’li yıllarda Francis Crick ile DNA’nın sarmal yapısı üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda 1962’de "Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü" alan James Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar yarattığını ve bunun zeka testlerinde ortaya çıktığını ileri sürmüştü.

ONURSAL ÜNVANLARI GERİ ALINDI

'Aptallığın tedavi edilmesi gereken genetik bir hastalık' olduğunu açıklaması gibi daha önce de ırkçı ve cinsiyetçi söylemleriyle bilim dünyası tarafından eleştirilen 90 yaşındaki Watson, ırkçı söylemlerini sürdürünce onursal unvanlarını kaybetti.

Euronews'te yer alan haberde,1968-1993 yılları arasında yöneticilik ve başkanlık yaptığı Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından verilen Emeritus Şansölye ve Oliver R Grace Emeritus Profesörlüğü unvanlarının kaybeden Watson, onursal mütevelli heyeti üyeliğini de kaybetti.

'BİLİM DIŞI VE PERVASIZ'

90 yaşındaki moleküler biyologun bu sözlerinin ardından laboratuvarı resmi bir açıklama yayınlayarak yapılan "Bilim dışı, temelsiz ve pervasız kişisel açıklamaların" tamamen reddedildiğini duyurdu. Laboratuvarın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Dr.Watson'ın sözleri kati suretle kurumumuzu, heyetimizi, fakültemizi, çalışanlarını veya öğrencilerini temsil etmez ve bağlamaz. Laboratuvarımız bilimin önyargıları destekleyecek şekilde hatalı ve kötü kullanımını kınamaktadır."

DAHA ÖNCE DE IRKÇI AÇIKLAMALARIYLA TEPKİ TOPLAMIŞTI

Nobel ödüllü James Watson, ırkçı söylemlerini ilk kez 2007'de Sunday Times gazetesinin yaptığı röportajda dile getirmiş, "Afrika'nın geleceği konusunda umutsuzum. Zira bütün sosyal siyasalarımız, Afrikalıların zekasının bizimkilerle eşit olduğu esasına dayandırılıyor. Oysa bütün deneyler, bunun böyle olmadığını gösteriyor" demişti.

Watson, görüşlerini "Herkesin eşit olmasını isterdim ama siyahlarla çalışmak durumunda olanlar bunun doğru olmadığını anlıyor" sözleriyle sürdürmüştü.

Bu sözleri nedeniyle bilim çevrelerinde büyük tepki toplayan James Watson, ABD'deki araştırma enstitüsündeki görevinden de açığa alınmıştı.

CNN ve Time’ın haberlerine göre; PBS kanalının 2 Ocak’ta yayınladığı 'American Masters: Decoding Watson' (Amerikalı Üstatlar: Watson’ı Çözümlemek) adlı belgeselde, zeka testleriyle kanıtlandığını öne sürdüğü ırksal farklılıkların varlığına dair tezini tekrar etmiş ve "kadınlara ancak eşcinselliği işaret eden genlerin var olduğu ve fetüsteyken saptanabildiği durumlarda kürtaj yapmalarına izin verilmeli" gibi açıklamalar yapmıştı.

CSHL, Watson’ın açıklamalarını 'ispatlanmamış ve laubali' olarak nitelemişti. (DIŞ HABER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar