Nijerya yönetimi silahlı örgütlere karşı çaresiz

Nijerya yönetimi silahlı örgütlere karşı çaresiz
Silahlı örgütlerle etkin mücadele yürütemeyen Abuja yönetimi uçaksavarlı çetelere fidye ödemek zorunda kalıyor.

Nijerya'da silahlı örgütlerin etkin varlığı öğrenciler, köylüler, askerler ve politikacıları tehdit etmeye devam ediyor.

Abuja yönetiminin "haydut" diye nitelediği güçlü silahlara sahip gruplar, aldıkları fidyeler sayesinde kuvvetlenmeye devam ediyor. 

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) 16 Ekim tarihli özel haberinde bu silahlı çeteleri mercek altına aldı.

Haberde silahlı çetelerin, IŞİD ve Boko Haram'la savaşmaya devam eden Nijerya'nın buradan doğan zayıflığından yararlandığı belirtildi.

Ülkede bu yıl bini aşkın çocuk okuldayken kaçırıldı, binlerce eğitim kurumu bu yüzden kapandı. Halk, çocuklarının özgürlüğe kavuşması için topraklarını satıp para toplamaya çalışıyor. Kimileri de korkudan evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Adı açıklanmayan üst düzey askeri yetkililer ve çete liderleri, WSJ'e yaptıkları açıklamalarda çalınan silahlar ve kaçırılan kişiler için Abuja'nın silahlı gruplara fidye ödediğini ifade etti.

Çetelerin kamplarını gören askerler, istihbarat çalışanları ve arabulucularsa bu kişilerin basit birer "haydut" olmadığını söyledi. Grupların elinde, Nijerya ordusuyla başa çıkabilecek kadar çok mühimmat olduğu kaydedildi.

Kimliği gizli tutulan üst düzey yetkililere göre, Afrika'nın en kalabalık ülkesindeki en önemli güvenlik sorunu, fidye için toplu adam kaçırma olayları.
 

Öne Çıkanlar