Nijerya’da çetelere karşı vatandaşlara silah taşıma izni

Nijerya’da çetelere karşı vatandaşlara silah taşıma izni
Nijerya'da Zamfara eyaletinde çetelerden korunmak için vatandaşlara silah ruhsatı verilmesine dair genelge yayınlandı. Eyalette motosiklet kullanımı da yasaklandı.

Foto: AP / Nijerya güvenlik güçleri


Nijerya'nın kuzeydoğu kesimindeki yer alan ve çetelerin şiddet eylemlerinin en fazla yaşandığı Zamfara eyaletinde vatandaşlara korunmak için silah taşıma izni verildi. Eyalette, çetelerden en fazla etkilenen üç bölgede motosiklet kullanımı ve benzin satışı da yasaklandı.

Zamfara, silahlı çetelerin fidye için adam kaçırma, soygun ve şiddet eylemlerinin en yaygın olduğu eyaletlerin başında geliyor.

Ormanlık bölgelerde etkili olan silahlı çeteler, özellikle çiftçiler ile birlikte yolculuk yapanları hedef alıyor.

Euronews’te yer alan habere göre Zamfara Basın Yayın Genel Müdürü Ibrahim Magaji Dosara, Eyalet Valiliğinin karakollara, yurttaşlara silah ruhsatı verilmesi için genelge gönderdiğini duyurdu.

Dosara, özellikle çiftçilere kendilerini savunmaları için silah da dağıtılabileceğini bildirdi.

MOTOSİKLET KULLANIMI YASAKLANDI, GÜVENLİK GÜÇLERİNE YASAĞI DELENLERE YÖNELİK VUR EMRİ VERİLDİ

Dosara, Zamfara eyaletinde güvenliğin sağlanması için ilave güvenlik görevlileri istihdam edileceğini de açıkladı. Eyalet yönetiminin, çetelerden en fazla etkilenen üç bölgede motosiklet kullanımını ve benzin satışını da yasakladığını kaydeden Dosara, "Bu bölgelerde motosiklet sürenler suç işlemiş kabul edilecek ve güvenlik birimleri bu kişileri gördükleri yerde vurup öldürme hakkına sahip olacak" dedi.

Afrika'nın 200 milyonu aşan nüfusuyla en kalabalık ülkesi Nijerya, 10 yıldan fazla süredir devam eden güvenlik sorunlarıyla mücadele ediyor. Nijerya'nın kuzeydoğusunda 2009'da cihatçı Boko Haram örgütünün ortaya çıkmasıyla başlayan güvenlik sorunları, zamanla diğer bölgelere de yayıldı. Ülkedeki dini grupların yanı sıra silahlı çeteler, fidyeciler ve ayrılıkçı örgütler güvenlik sorununu artırıyor.

Birçok örgüt ve silahlı grubun faaliyet gösterdiği Nijerya'da, kuzeydoğuda Boko Haram/ISWAP, orta kesimde Şii eğilimli "Nijerya İslami Hareketi" (IMN), güneydoğuda Niger Deltası militanları ve Biafra Ayrılıkçı Hareketi (IPOB) ile çoban-çiftçi çatışmaları güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Öne Çıkanlar