Newcastle United, Suudi Arabistan destekli konsorsiyuma satıldı

Newcastle United, Suudi Arabistan destekli konsorsiyuma satıldı
Newcastle United taraftarları arasında yapılan bir ankete göre taraftarların yüzde 93'ünün satışa destek veriyordu.

İngiltere Premier Lig takımlarından Newcastle United, Suudi Arabistan öncülüğündeki bir konsorsiyuma satıldı.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile İngiliz iş insanı Amanda Staveley'in PCP Capital Partners şirketi ve David-Simon Reuben kardeşlerin de içinde olduğu bir konsorsiyum 300 milyon sterlin karşılığında kulübün hisselerinin yüzde 80'ini satın aldı. 

Satışa göre, kulüp yönetiminde yetki Suudi Arabistan hükümetinde değil, konsorsiyumda olacak.

14 yıldır Newcastle United'ın sahibi olan Mike Ashley, kulübe başarı kazandıramaması nedeniyle eleştiriliyordu.

Newcastle United taraftarları arasında yapılan bir ankete göre taraftarların yüzde 93'ünün satışa destek veriyordu.

BEIN SPORTS'LA DA SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Suudi Arabistan'ın Premier Lig'in Orta Doğu'daki yayın haklarını elinde bulunduran Katar merkezli yayıncı beIN Sports ile mevcut sorunlarını çözmesi, satışın önündeki önemli bir engeli kaldırmıştı.

Türkiye'de Süper Lig karşılaşmalarının yayın hakkını da elinde bulunduran beIN Sports, diplomatik sorunlar nedeniyle son 4,5 yıldır Suudi Arabistan'da yayın yapamıyordu. Ancak yasak bu anlaşmayla birlikte sona erecek.

BeIN Sports daha önce Suudi Arabistan'da yayın yapamaması ve korsan yayınları da kabul etmediği gerekçesiyle satın alma işlemlerine karşı çıkmıştı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN SATIŞA TEPKİ

Londra merkezli insan hakları kurluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Suudi Arabistan yönetiminin insan hakları sicili nedeniyle anlaşmaya tepki göstermişti.

Örgütün İngiltere'deki yöneticisi Sacha Deshmukh, anlaşma haberlerinin kamuoyunun gündemine gelmesiyle birlikte Suudi yetkililerin "korkunç insan hakları ihlallerini, futbolla temize çıkarmaya çalıştıklarını" söylemişti:

"St James' Park'ın (Newcastle United'ın stadı) Suudi mülkiyeti, futbolla ilgili olduğu kadar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ve hükümetinin imaj yönetimiyle de ilgili."

Uluslararası Af Örgütü, Premier Lig'in sahiplerinin ve yöneticilerinin kulüp devir süreçlerini, insan haklarıını da ele alacak şekilde güncellemesini istiyor. (BBC Türkçe)

Öne Çıkanlar