New York Times: Ukrayna Ordusu esir Rus askerleri infaz etti

New York Times: Ukrayna Ordusu esir Rus askerleri infaz etti
New York Times, esir Rus askerlerinin Ukrayna Ordusu tarafından infaz edildiğini doğruladı.

+GERÇEK - Pazartesi günü yayınlanan ve The New York Times tarafından doğrulanan bir videoda, bir grup Ukraynalı askerin Kiev'in batısındaki bir köyün dışında ele geçirilen Rus birliklerini öldürdüğü görülüyor.

"O hala hayatta. Bu çapulcuları filme alın. Bak, o hala yaşıyor. Ceketini kafasına çekmiş, görünüşe göre yaralı bir Rus askerinin hala nefes alırken görüldüğünü söylerken, nefesi kesiliyor" diyor. Bir asker daha sonra yerde yatan adamı iki kez vuruyor. Adam hareket etmeye devam ettikten sonra asker onu tekrar vuruyor. The Times, görsel niteliği nedeniyle videoyu yayınlamadı.

Gazeteye göre, elleri arkasından bağlı, başından yaralanmış biri de dahil olmak üzere en az üç diğer Rus askeri böyle infaz edilmiş. Hepsi kamuflaj giyiyor ve üçünde de Rus birlikleri tarafından yaygın olarak giyilen beyaz kol bantları var. Ekipmanarı dağılmış durumda ve her adamın başının yanında kan lekeleri var.

Askerler, Rus hava birlikleri tarafından kullanılan bir piyade savaş aracı olan BMD-2'nin birkaç metre yakınında yolda yatıyorlar. Bazıları ceketlerini, ayakkabılarını veya kasklarını çıkarmış gibi görünüyor. Yolun ilerisinde yok edilen diğer araçlar görülüyor

Video, Bucha'nın yaklaşık yedi mil güneybatısındaki Dmytrivka köyünün hemen kuzeyindeki bir yolda çekildi ve burada son günlerde sivil giyimli yüzlerce insan cesedinin bulunması, Rus birliklerinin geri çekilirken sivilleri öldürdüğü yönünde suçlamalara yol açtı.

Cinayetler, Rus birliklerinin haftalardır şiddetli çatışmalara sahne olan Kiev'in batısındaki küçük kasabalardan çekilirken 30 Mart'ta bir Rus birliğine Ukrayna'nın pusu kurmasının sonucu gerçekleşmiş görünüyor. Serbest gazeteci Öz Katerji, 2 Nisan'da Twitter'da bu pusunun video ve resimlerini yayınladı ve askerlerin kendisine 48 saat önce Rusların pusuya düşürüldüğünü söylediğini yazdı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rus konvoyunun imha edilmesiyle ilgili bir tweet atarak, bunu Ukrayna kuvvetleri tarafından "kesin bir zafer" olarak nitelendirdi. Ukraynalı bir asker, enkaz halindeki araçların arasında yürürken videoda "Bunlar insan bile değil" diyor ve iki Rus teğmenin esir alındığını da sözlerine ekliyor.

Ukraynalı askerler, bayrak yamalarından ve mavi kol bantlarından tanınıyor ve "Ukrayna'ya zafer" kelimesini defalarca tekrarlıyorlar. Birimleri net değil, ancak cinayet videosunda, adamlardan biri bazılarından "Belgravia çocukları" olarak bahsediyor, muhtemelen olaydan birkaç yüz metre ötede bulunan Belgravia adlı bir toplu konut projesine atıfta bulunuyor.

30 Mart'taki pusu sonrasında bir video yayınlayan Ukraynalı bir haber ajansı, cinayeti 2014'te Ukrayna adına savaşmak üzere kurulan Gürcü gönüllülerden oluşan paramiliter bir birlik olan "Gürcü Lejyonu"nun işi olarak nitelendirdi.

Öne Çıkanlar