New York Times: Aşısızların Covid’den ölme riski 11 kat daha yüksek

New York Times: Aşısızların Covid’den ölme riski 11 kat daha yüksek
Farklı ABD bölgelerinden veri çeken üç çalışma, aşıların koruyucu gücünü değerlendirdi.

Farklı ABD bölgelerinden veri çeken üç çalışma, aşıların koruyucu gücünü değerlendirdi. Nisan ve Temmuz ayları arasında ABD nüfusunun yaklaşık dörtte birini temsil eden 13 eyalette 600.000'den fazla virüs vakasına bakıldı ve tam olarak aşılanmamış kişilerin virüse yakalanma ve ölüme karşı çok daha duyarlı olduğu sonucuna varılmıştır.

New York Times gazetesinin haberine göre, araştırma, aşı olmayanların aşılı bireylerden enfekte olma olasılığının 4,5 kat, hastaneye kaldırılma olasılığının 10 kat ve koronavirüsten ölme olasılığının 11 kat daha fazla olduğunu buldu.

Araştırmaya göre, hastaneye yatış ve ölüme karşı aşı koruma, Delta varyantı baskın enfeksiyon şekli olduğunda bile güçlü kaldı. Ancak çalışma, aşıların enfeksiyonu önlemedeki etkinliğinin yüzde 91'den yüzde 78'e düştüğünü buldu.

Bulgular, ek dozlara veya destekleyici aşılara ihtiyaç duyan nüfus gruplarının belirlenmesine yardımcı olamak için de kullanılıyor. Ağustos ayında Gıda ve İlaç Dairesi, organ nakli hastaları da dâhil olmak üzere bağışıklık sistemi zayıf olan bazı kişilere Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın koronavirüs aşılarının üçüncü dozlarının verilmesine izin vermişti.

Ancak yetkililer, sağlıklı yetişkinler için güçlendiriciler önermek için aşıların etkinliğinin zamanla azalıp azalmadığına dair elde yeterli veri olmadığını söyledi.

Veriler ayrıca Moderna aşısının, Pfizer-BioNTech aşısına kıyasla Delta varyantı ile enfeksiyonları ve hastaneye yatışları önlemede biraz daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Her iki mRNA aşısı da Johnson & Johnson aşısından daha yüksek etkinlik oranlarına sahip.

Öne Çıkanlar