ABD'li sağlıkçıdan 'binlerce çocuk felci vakası olabilir' uyarısı: Tüm dünya için ciddi bir sorun

ABD'li sağlıkçıdan 'binlerce çocuk felci vakası olabilir' uyarısı: Tüm dünya için ciddi bir sorun
ABD’deki çocuk felci vakalarını değerlendiren doktor Ruppert ‘Bu, tüm dünya için çok ciddi bir sorun. Herkesin uygun şekilde aşılanmasını sağlamamız gerek’ uyarısında bulundu.

ABD'nin New York eyaletinde bir sağlık yetkilisi, eyalette tespit edilmemiş binlerce çocuk felci vakası olabileceğini söyledi.

Doktor Patricia Schnabel Ruppert, çocuk felcinin New York'ta yayılma hızının kendisini kaygılandırdığını belirtti. Rockland County Bölgesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Ruppert, "Çocuk felci vakalarının çoğu asemptomatik ya da az semptom görülen vakalar" dedi.

Ruppert ayrıca New York'ta bilim insanlarının, eyaletteki çocuk felci vakalarıyla, Londra'da bir kanalizasyonda tespit edilen ve Kudüs'te görülen çocuk felci virüsü arasında bağlantı olup olmadığını araştırdıklarını doğruladı.

‘TÜM DÜNYA İÇİN CİDDİ BİR SORUN’

BBC'ye konuşan ABD’li doktor "Bu, tüm dünya için çok ciddi bir sorun. Sadece New York'la ilgili bir mesele değil. Herkesin uygun şekilde aşılanmasını sağlamamız gerek. Daha önce ABD'de yeniden çocuk felci vakası görüleceğini asla düşünememiştim" dedi.

ABD’de sağlık yetkilileri, geçen ay ülkede 9 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakası görüldüğünü açıklamıştı.

New York Eyaleti Sağlık Dairesi, Rockland’de yaşayan ve adı açıklanmayan 20 yaşındaki erkek hastanın virüs nedeniyle felç geçirdiğini duyurmuştu.

ÇOCUK FELCİ NEDİR?

Çocuk felci (polio), virüsü taşıyan bir kişinin dışkısına temas yoluyla ya da öksürük ve hapşırma sırasında dökülen parçacıklarla bulaşan ciddi bir enfeksiyon. Virüs çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor. Enfeksiyonun bulaştığı insanların çoğunluğu herhangi bir semptom göstermiyor ancak bazılarında yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, mide ağrısı, kas ağrısı, mide bulantısı şikayetleri görülüyor. Enfeksiyonun görüldüğü kişilerin yüzde biri ile binde biri arasında değişen oranlarda, çocuk felci virüsünün sinir sistemine saldırması sonucu bacaklara felç inmesi gibi ciddi rahatsızlıklar söz konusu olabiliyor. Bu tip felç çoğunlukla geçici oluyor ve zamanla hareket etme yetisi geri kazanılabiliyor. Ancak çocuk felci virüsünün nefes almak için kullanılan kasları etkilemesi durumunda hayati risk taşıyan rahatsızlıklar da görülebiliyor.

Öne Çıkanlar