New York’ta Henri Kasırgası: Acil durum ilan edildi

New York’ta Henri Kasırgası: Acil durum ilan edildi
Henri Kasırgası ABD’nin birçok eyaletlerini alarma geçirdi. Çok sayıda eyalet ve bölgede acil durum ilan edildi

Amerikan Ulusal Meteoroloji Dairesi, kasırganın rüzgar hızının 180 kilometreye kadar çıkabileceğini belirterek ülkenin doğu eyaletlerinin kasırgaya karşı gerekli önlemleri acilen alması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, yaklaşan kasırgadan bölgede yaşayan 42 milyon kişinin yaşamını olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Kategori 1 şiddetindeki Henri Kasırgası New York’a hızla yaklaşıyor. Meteoroloji Dairesi, Long Island bölgesinin kasırganın eyalette karaya vuracağı ilk yer olduğunu açıkladı. Kasırga New York’ta pazar gününden itibaren etkisi gösterecek

VOA'nın haberine göre meteoroloji uzmanları bölgede yoğun yağış beklediklerini belirterek, New York’ta bazı bölgelerde deniz yükselmesine bağlı su baskınlarının da meydana gelebileceğini kaydetti.

36 yıldır ilk kez bir kasırganın doğrudan vuracağı New York’un Long Island bölgesinde kasırgaya karşı bazı evler ve dükkanlar kontrplak levhalarla kapatıldı. Bölgede yaklaşan kasırga nedeniyle gıda marketlerinde yoğun kalabalıklar oluştu.

New York’ta Atlas Okyanusu kıyısındaki evlerde yaşayanlara su baskınları için gerekli önlemleri alma ve gerekli durumlarda sığınaklara gitme çağrısında bulunuldu. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, kent sakinlerini yarın evlerinde kalmaya, yola çıkmamaya, seyahat etmeleri gerekiyorsa toplu taşıma araçlarını kullanmaya çağırdı.

VALİ NEW YORK'TA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ 

New York Valisi Andrew Cuomo, New York’ta olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Vali Cuomo düzenlediği basın toplantısında New Yorklulara 2012 yılında kentte yaşanan ‘Sandy Kasırgası’ felaketini hatırlatarak, "New Yorklular bu kasırgayı ciddiye alın. Sandy kasırgasında yaşanılan felaketi hatırlayın. Sandy’nin kategorisi de 1 şiddetindeydi. Henri’nin kategorisi de 1. New York kenti, Westchester, Hudson Valley bölgeleri için olağanüstü hal ilan ediyorum" dedi.

'LÜTFEN HATA YAPMAYIN'

Vali Cuomo, Sandy kasırgası sırasında gerekli tüm önlemlerin önceden alınmasına rağmen tabiat ananın galip geldiğini, kasırga yüzünden çok sayıda can kaybının yaşandığını, binlerce kişinin de evsiz kaldığını hatırlattı. Vali Cuomo, "New Yorklular, ne olur ‘meteoroloji yanlış tahminde bulunuyor’ demeyin. Neden evimi terk edeyim diye düşünmeyin. Lütfen bu hatayı yapmayın. Olası yeni bir felakete karşı tüm önlemlerinizi alın. Biz gerekli tedbirleri alıyoruz. Bazı bölgelerde elektrik kesintisi yaşanabilir. Elektrik şirketleriyle temastayız. Ek personel görevlendiriyorlar, önlem alıyorlar" dedi.

KENTTE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ 

New York Valisi Cuomo’nun eyaletin bazı bölgelerinde ‘Henri Kasırgası’ nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamasının ardından, New York Belediye Başkanı Bill de Blasioda kentte olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.

Başkan de Blasio kente yaklaşan kasırgayla ilgili yaptığı basın toplantısında, New Yorklular'ın bu akşam saat 20'den itibaren etkisini gösterecek kasırgaya karşı gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.

New York Belediye Başkanı de Blasio, kasırganın Pazar günü başta Long Island bölgesi olmak üzere kenti vuracağını belirterek, "Önlemlerinizi alın, planlarınızı ona göre yapın. Yollardan uzak durun, evlerinizden çıkmayın. Çok şiddetli rüzgar olacak, çok yoğun yağmur yağacak. Çok fazla ağaç devrilecek. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiye göre özellikle Long Island’ın doğu bölgesi kasırganın yoğun etkisinde kalacak. Hava durumu sürekli değişebilir. New Yorkluları sürekli bilgilendireceğiz. Şiddetli yağışlar, kuvvetli rüzgar hayati tehlikeler yaratabilir" dedi.

'KASIRGANIN OLASI KÖTÜ ETKİLERİNE KARŞI HAZIRLANIYORUZ'

Başkan de Blasio, kasırganın kente verebileceği olası tehlikeler için tüm önlemleri aldıklarını belirterek, "Kasırganın etkili olacağı saatlerde insanların dışarıda güvende olabileceğinden kaygılıyız. Yoğun yağışlar, kuvvetli rüzgarlar, yürümeyi ve araba kullanmayı, her şeyi tehlikeli hale getiren birçok duruma getirebilir. Tropik kasırga nedeniyle kentte olağanüstü hal ilan etme kararı aldım. Çünkü kasırganın kötü etkilerine karşı hazırlanıyoruz ve hazır olmamız gerekiyor. Yarın için tüm planlarınızı acilen değiştirin, sel tehlikesi olan bir yerdeyseniz ne gerekiyorsa yapın. Yarın komşularınıza, sevdiklerinize göz kulak olun, bir şeye ihtiyaçları var mı diye bakın. Uyarılara kulak verin" diye konuştu.

NEW YORK'TA HAVA ULAŞIMI DURDU 

Henri kasırgasının yarın New York kentini vurması beklenirken bazı havayolları firmaları kentin üç havaalanı olan JFK, La Guardia ve Newark’ta yapılacak tüm seferlerini iptal ettiklerini duyurdu. ABD’nin önde gelen havayolları şirketleri American Airlines ve Delta Airlines’ın da aralarında bulunduğu havayolu şirketler yolcuların güvenliği için böyle bir kararı almak zorunda kaldığını belirtti.

‘Henri Kasırgası’ nedeniyle kentin Connecticut ve New Jersey eyaletleri, Long Island bölgesine sefer yapan MTA, Metro North ve LIRR banliyö tren seferlerinin tamamının iptal edildiği belirtildi. New York kentinin çeşitli semtlerinde yoğun yağmur yağışı nedeniyle su baskınlarının yaşandığı belirtiliyor.

NEW YORK GERİ DÖNEMEDİ

Central Park’ta onbinlerin katılımıyla ‘New York’un Geri Dönüşü Konseri’ yarıda kaldı. Onbinlerin katıldığı konserde Barry Manilow'un programı yarıda kesilerek seyircilerin konser alanını terk etmesi istendi. Aralarında Bruce Springsten, Paul Simon, Earth Wind and Fire gibi onlarca yıla damga vurmuş sanatçı ve grupların sahne alacağı konserin aşırı yağışlar nedeniyle yarıda kaldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar