Nebez Xalid: KDP kimyasal silahtan etkilenenler için 'gizli' hastane kurdu

Nebez Xalid: KDP kimyasal silahtan etkilenenler için 'gizli' hastane kurdu
'KDP, özel bir hastane açtı ve onlara bunun yeni bir tür korona olduğunu söyledi. Bunu yaşananları medyadan saklamak için yapsa da halkın olan bitenden haberi var.'

Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta, aralarında aydın, yazar, milletvekili, gazeteci, üniversite öğretim üyesinin de bulunduğu 109 isim, Türkiye’nin 23 Nisan’da başlattığı sınır ötesi operasyonda "kimyasal silah kullandığı" iddialarının araştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonnio Guterres, BM Silahsızlanma İşleri Ofisi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons-OPCW) Yürütme Komitesi’ne mektup gönderdi.

22 Ekim’de ise 44 Iraklı aydın OPCW’ye bölgeye bir komisyonun gönderilip, bölgede araştırma yapılması için çağrı yaptı. 

Mezopotamya Ajansı, "güvenilir kaynaklara dayandırdığı" haberine göre, son bir ay içinde başta Kanîmasî ve çevresinde olmak üzere Behdînan bölgesinde 548 kişinin gözlerde aşırı kızarıklık, görmede bulanıklık, ani baş ağrıları, burun kanamaları, nefes almada zorlanma, vücut derisinde kızarıklık ve küçük baloncuklar gibi şikayetlerle Duhok ve çevredeki hastanelere başvurduğunu aktardı. 

KOMİSYON ÇAĞRISI

OPCW’ye gönderilen mektuba imza veren ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan aktivist Nebez Xalid RojNews’e, "Son 6 ayda 300’den fazla kimyasal silah kullanıldı. Bu bölgelerden 400’den fazla sivil şu ana kadar hastaneye kaldırıldı. Bu aynı zamanda Türk devletinin bölgedeki yenilgisinin de bir göstergesidir. Bu nedenle kazanabilmek için kimyasal ve yasaklı silahların kullanımına başvurdu ancak şu ana kadar başarılı olamadı" diye konuştu. 

BM ve OPCW Yürütme Komitesi’ne gönderilen mektubu hatırlatan Nebez Xalid, "Bu örgütlere bunun bir gerçek olduğunu söylemek istiyoruz. Savaş bölgelerine özel bir komisyon gönderilmesi için elimizden geldiğince belgeleri onlara sunduk." dedi.

'KDP ÖZEL HASTANE AÇTI' İDDİASI

Nebez Xalid, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kimyasal silahlardan etkilenenler için özel bir hastane açtığını da iddia etti ve şunları söyledi:

"KDP, kimyasal silahlardan etkilenenler için özel bir hastane açtı ve onlara bunun yeni bir tür korona olduğunu söyledi. Bunu yaşananları medyadan saklamak için yapsa da halkın olan bitenden haberi var. Eğer bir komisyon kurulursa, bu hastanelere giderek kimyasal silahlardan etkilenen yüzlerce kişi bulabilir."

Aktivist Nebaz Xalid, "Türkiye ilk kez kimyasal silah kullanmıyor. Artık bu konu üzerindeki baskı artıyor. Komisyon bölgeye gidip araştırıp sonucu açıklayana kadar baskımız devam edecek" dedi.

Öne Çıkanlar