Nebati, 'Altı ay uyuyun, uyanın' demişti: Altı ayda enflasyon, dolar ve akaryakıt patladı

Nebati, 'Altı ay uyuyun, uyanın' demişti: Altı ayda enflasyon, dolar ve akaryakıt patladı
Nebati, Aralık 2021'de 'Bir uyuyun altı ay, sonra uyanın… Çok farklı noktalara gideceğiz' dediği süre doldu. Altı ayda ekonomide pek şey değişti, göstergeler daha da kötüleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 27 Aralık 2021'de yaptığı bir konuşmada, "Bir uyuyun altı ay sonra uyanın… Çok farklı noktalara gideceğiz" dediği gün geldi, çattı. Aradan tam altı ay geçti. Ekonomide bu süreçte birçok gösterge değişti ancak Nebati'nin işaret ettiğinin aksi gelişmeler yaşandı.

Enflasyon yılların rekorlarını kırdı, iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Bütçe hedefleri tutmadı, ek bütçe adeta yeni bir yıllık bütçe gibi ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Nebati'nin bu ifadelerine gönderme yaparak, altı aylık dönemin Türkiye'ye mal olan faturasını açıkladı.

Nureddin Nebati, 27 Aralık 2021'de, "Hani hep hayal edersiniz ya, şöyle bir uyusam da altı ay sonra uyansam diye; bir uyuyun altı ay sonra uyanın… Çok farklı noktalara gideceğiz" demişti.

Bu süreçte enflasyon yüzde 36.08'den yüzde 73.50'ye fırladı. Dolar kuru 27 Aralık 2021'de 11.86 TL'ydi, dün itibarıyla 16.74 TL'yi gördü. Öztrak, altı ayda yaşanan gelişmeleri şöyle sıraladı:

"Nebati Bakan'ın altı aylık uykusu, bu ülkeye ve milletimize nelere mal oldu? ‘Enflasyon sebep, ek bütçe netice' diyerek, 2022 bütçesi kadar bir bütçeyi daha getirdiler.

‘Bütçeden faiz lobilerine, 240 milyar lira vereceğiz' diyorlardı. Şimdi ‘330 milyar lira vereceğiz' diyorlar. Kur Korumalı Mevduat'tan Hazine'nin sırtına 31 milyar liralık yük bindirdiler. Getirdikleri ek bütçeyle, KKM için 40 milyar liralık ilave ödenek istediler. Altı ay önce; 15 Temmuz'un finansörü dedikleri Birleşik Arap Emirlikleriyle, Kaşıkçı'nın katili dedikleri Suudi Arabistanlı Veliaht Prensle küstüler. Şimdi üç beş kuruşluk swap hatırına hepsiyle barıştılar."

MİLLETTE UYUYACAK HAL BIRAKMADILAR

Altı ay boyunca, Saray ve şürekâsı keyifle mışıl mışıl uyudular. Ama millette uyuyacak hal bırakmadılar" diyen Faik Öztrak, "Altı ay önce; 12 kiloluk mutfak tüpü 218 liraydı. Bugün oldu 335 lira. Altı ay önce; milletimiz çıkma meyve sebzeyi bilmiyordu. Şimdi ‘çıkma sebze, meyve' nedir, tüm Türkiye biliyor. Altı ay önce, piyasada boş baklava, boş tost, boş dürüm yoktu. Şimdi boş baklava, boş tost, boş dürümden geçilmiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar