NATO’dan Rusya’ya: 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisi hazır

NATO’dan Rusya’ya: 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisi hazır
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Rusya’yı acilen askeri güçlerini çekmeye çağırıyoruz. Uluslararası hukuk ihlal edildi. Rusya çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya' ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırılar ile ilgili açıklamada bulundu. Stoltenberg, "Avrupa’nın güvenliği için çok önemli bir an. Rusya’yı acilen askeri güçlerini çekmeye çağırıyoruz" dedi. "Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında" diyen.Stoltenberg, "Kaybedilen hayatlardan Rusya sorumlu olacak. Bunun Rusya için çok ciddi sonuçları olacak. Yüzlerce askerimiz ve jetler hazır" diye konuştu. Stoltenberg, "Ukrayna'da NATO gücü yok, gönderme planımız da yok" ifadesini de kullandı.

Jens Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna'ya saldırmıştır. Bu acımasız bir savaş eylemidir." dedi. Aylardır yaptıkları uyarıların gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan Stoltenberg, "Kıtamızdaki barış bozulmuştur. Şu anda   savaş vardır." diye konuştu.

Kuzey Atlantik Konseyi'nin Washington Anlaşması'nın 4. maddesi gereğince istişareler için toplandığı bilgisini veren Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hava, kara ve füze saldırıları düzenlediğini, askeri altyapıyı ve büyük kent merkezlerini hedef aldığını söyledi. Stoltenberg, "Bu kasıtlı, soğukkanlı ve uzun süredir planlanan bir işgaldir." ifadesini kullandı.

Rus liderlerin can kayıplarının sorumlusu olduğunu belirten Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın işgalini en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi. Rusya'ya bir kez daha güçlerini Ukrayna'dan çekme ve diplomasi yolunu seçme çağrısı yapan Stoltenberg, şöyle devam etti:

"NATO'nun ana görevi tüm müttefikleri korumak ve savunmaktır. Yanlış hesaplara ve yanlış anlaşılmalara yer yoktur. Bir müttefike saldırı tüm ittifaka yapılmış sayılacaktır. Bu, bizim toplu güvenliğimizin garantisidir. Kuzey Atlantik Konseyi, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod D. Wolters'ın talebiyle bugün savunma planlarımızı aktif hale getirme kararı almıştır. Bu, kriz boyunca müttefik ülkeleri korumak için tedbirli ve savunmaya yönelik bir adımdır, NATO Mukabele Kuvveti dahil olmak üzere kabiliyet ve imkanları gerektiğinde gereken yerlere göndermeyi de kapsamaktadır."

Stoltenberg, son haftalarda Doğu Avrupa'da binlerce askerle varlığın kuvvetlendirildiğini, en az 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisinin yüksek hazırlık seviyesinde bulunduğunu söyledi.

NATO anlaşmasının 5. maddesi gereğince müttefikleri korumak için gereken her şeyi yapacağını vurgulayan Stoltenberg, "İzlenecek yolu belirlemek üzere NATO liderlerini yarın sanal zirve toplantısına çağırdım." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun otoriter rejimlere karşı özgürlük ve demokrasiyi korumaya devam edeceğini, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kararlılık içinde karşılık vermesi gerektiğini vurguladı.

BOĞAZLAR KONUSUNU KONUŞMADIK

Stoltenberg,  "Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz" derken, "NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı" dedi.

"Ukrayna, Türkiye'yi boğazları kapatmaya çağırdı. Bu ya da benzeri eylemleri toplantıda konuştunuz mu?" sorusuna, Stoltenberg, "Bu toplantıda konuşulmadı. Türkiye NATO üyesi, özel bir rolü var, Boğazlar'a sahip. Ama biz bu sabah toplantıda bunu değil, savunma planının harekete geçmesini ve liderler zirvesinin toplanmasını konuştuk" yanıtını verdi.

Stoltenberg, "Ukrayna'da NATO gücü yok, gönderme planımız da yok" dedi.

STOLTENBERG: 'NATO VE AB UKRAYNA HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİNDE'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini görüştü. Stoltenberg, "Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik devam eden acımasız ve nedensiz saldırısını tartıştık. NATO ve AB Ukrayna halkıyla dayanışma içinde" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi’nin başkanlarıyla bugün yaptığı görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Avrupa güvenliği açısından vahim bir zamanda Von der Leyen ve Charles Michel ile görüştüm. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik devam eden acımasız ve nedensiz saldırısını tartıştık. NATO ve AB Ukrayna halkı ile birlik ve dayanışma içinde."

G7 ülkelerinin lideriyle de toplantı yaptıklarını bildiren Stoltenberg, bu görüşmeye ilişkin paylaşımında ise "G7 liderleriyle Rusya’nın Ukrayna’ya acımasız saldırısı hakkındaki toplantıya katıldım. NATO, birleşik uluslararası tepkinin bir parçasıdır. Demokrasinin otokrasiye galip geleceğini tek bir sesle söylüyoruz. Özgürlük baskıya galip gelecek" dedi.

Öne Çıkanlar