Müslüman Kardeşler siyasetten çekildi

Müslüman Kardeşler siyasetten çekildi
Mısır'da Müslüman Kardeşler, 'Şiddeti tamamen reddediyoruz' diyerek siyasi mücadeleyi bıraktığını duyurdu.

Müslüman Kardeşler Örgütü'nün Rehberlik Konseyi Başkanlığı görevini vekaleten yürüten İbrahim Munir,"Siyasi partiler arasındaki seçimler devlet tarafından organize edilse bile biz güç mücadelesini reddediyoruz. Bu tamamen bizim tarafımızdan reddedilmektedir" sözleriyle kararı açıkladı.

Reuters haber ajansına verdiği röportajda Mısır'da 1928 yılında kurulan İslami hareketin şiddeti reddettiğini de vurgulayan Munir "(Şiddeti) Tamamen reddediyoruz ve bunu Müslüman Kardeşler'in ideolojisinin dışında olduğunu düşünüyoruz. Sadece şiddet ve silah kullanımı değil, Mısır'da güç için herhangi bir biçimde mücadeleyi reddediyoruz" diyerek sandığa gitmeyeceklerinin altını çizdi.

Ülkede yasaklı olduğu için doğrudan seçimlere katılamayan hareket, geçmişte bağımsız adaylarla genel seçimlerde mücadele etmişti.

2020'de "terörist oluşumlar" listesine dahil edilen Müslüman Kardeşler'in birçok lideri ve binlerce destekçisi Mısır'da hapiste tutuluyor. Net sayıları bilinmemekle birlikte bu rakamın 5-6 bin civarında olabileceği belirtiliyor. Harekete üye birçok üye de idam cezasına çarptırılmıştı.

BÖLÜNMELER YAŞIYORLAR 

Kendisi de 1950 ve 1960'larda Mısır'da iki defa hapis yatan 85 yaşındaki Munir, son 40 yıldır İngiltere'de sürgünde. Munir, 2013 yılında şimdi Mısır Cumhurbaşkanı olan General Abdelfettah el Sisi'nin gerçekleştirdiği darbenin ardından giderek güç kaybeden hareketin iç bölünmeler yaşadığını kabul etti ve durum istikrara kavuştuktan sonra yeni bir lider seçimi yapılacağını belirtti.

"Diyaloğa gerçekten ihtiyaç var ama bu herkesi kapsamalı" diyen Munir, Müslüman Kardeşler'in diyalog sürecinden dışlaması halinde sonuç elde edilemeyeceğini ileri sürdü.

Diyalog başkanı Müslüman Kardeşler'in "Elleri kanlı olduğu" gerekçesiyle sürece katılamayacağını belirtmişti.

Mısır'da 2013 yılında, Arap Baharı protestolarının ardından yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başlayan kitlesel protestoları durdurmak için yaptığı darbeden bu yana giderek yönetimini sıkılaştıran Sisi, insan hakkı ihlalleriyle ilgili yoğun eleştiri altında.

Öne Çıkanlar