Müslim: Afrin harekatına Rusya izin verdi

Müslim: Afrin harekatına Rusya izin verdi
PYD eski lideri Salih Müslim, Esad yönetimiyle bugüne kadar Rusya üzerinden temas kurduklarını söyledi.

HABER MERKEZİ- Türkiye'nin talebiyle Prag'da gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Salih Müslim, Şam ile doğrudan irtibatlarının bulunmadığını söyledi.

Euronews'e konuşan Müslim, "Rejimle bir anlaşma ya da doğrudan iletişimimiz yok. Suriye sürekli egemenlikten bahsediyor. Bu herkes için bir öncelik. Hiçbir zaman Suriye'den ayrılacağımızı, ülkeyi böleceğimizi söylemedik. Fakat Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırıları söz konusu egemenliğin ihlali olarak görüyoruz. Suriye'nin egemenliği korunmalı" dedi. 

Rejimin yardıma çağrılması konusunun tamamen Afrin'deki yönetimin kararı olduğunu belirten Müslim, "Eğer egemenliğinizi korumak istiyorsanız biz yardım etmeye hazırız dediler Şam yönetimine. Bazı silahlı birimler sınıra geldi fakat ciddi bir etkileri olmadı. Bunun için doğrudan rejimle irtibata geçmedik. Bugüne kadar ki tüm görüşmeler Rusya üzerinden yapıldı" diye konuştu. 

İLGİLİ HABER: ÇEKYA: MÜSLİM'İN GÖZALTINA ALINMASI İNCELENECEK

'RUSYA, TÜRKİYE VE ŞAM ARASINDA NE OLUYOR BİLMİYORUZ'


Salih Müslim ayrıca Türkiye'nin operasyon için Şam ve İran ile anlaşmış olabileceğini belirtti: "Türkiye, Rusya, İran ve Şam arasında ne olduğunu bilmiyoruz. Türk hükümeti Kürtlerin demokrasi taleplerine, özellikle Suriye'de engel olmak için herkesle anlaşmaya hazır. Suriye'de siyasi çözümün bugüne dek başarısız olmasının arkasında Türkiye var. Kürtlerin Suriye'de demokratik haklarını elde etmelerini istemiyorlar. Sırf Kürtlerin talepleri yerine gelmesin diye Şam ile, İran ile ya da Rusya ile anlaşabilirler."

'AFRİN'E RUSYA İZİN VERDİ'

Rusya'nın Afrin harekatına izin verdiğini savunan Müslim, TSK'nin hava saldırılarını durduracak tek gücün Moskova olduğunu söyledi. Müslim, "Rusya kendi oyununu oynuyor, çünkü Türkiye'nin operasyonuna yeşil ışık yaktı. Bu saldırıları durdurabilecek tek ülke Rusya. Afrin'e düzenlenen hava saldırıları için yeşil ışık yaktılar ve bu tutumlarını sürdürüyorlar. Moskova- Ankara arasında bir çeşit anlaşma var. Oysa Rusya'nın misyonu bu değil. Suriye topraklarını korumaları gerekiyor. Moskova'da ofisimiz var, resmi bir ofis. Rus yetkililerle irtibat halideyiz ama bu konudaki sorularımıza cevap alamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Öne Çıkanlar