Musk: En çok insansız araç yazılımı ve insansı robot satacağız

Musk: En çok insansız araç yazılımı ve insansı robot satacağız
'Bu yıl kendi kendine sürebilen araçları insanlardan daha güvenli hale getiremezsek çok şaşıracağım' diyen Musk'ın karşı karşıya olduğu güçlükler henüz aşılabilmiş değil.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'a göre bu yıl ve gelecek yıl en çok satılan ürünler arasında otomobil değil, otonom araçlar için üretilen yazılım ve insansı robotlar olacak.

Musk'ın bu açıklamalarına temkinli yaklaşanlar, teknoloji ve düzenlemeler açısından birçok büyük zorluğun olunduğunun altını çiziyor. Ayrıca Tesla ve diğer otomobil teknoloji firmalarının yıllardır otonom sürüş yazlımı için hedeflerini ıskaladığına dikkat çekiliyor.

Euornews'in aktardığına göre, elektrikli araçlar ve roketler üzerine iş modelini kuran Musk ise şüpheyle yaklaşanlara meydan okuyarak "Bu yıl kendi kendine sürebilen araçları insanlardan daha güvenli hale getiremezsek çok şaşıracağım" diyerek otonom araçların Tesla'nın en önemli kar kaynağı olacağı tahmininde bulunuyor.

Tesla kullanıcıları ise tam otonom aracın yakında hazır olacağı beklentisiyle 12 bin dolarlık otonom sürüş yazılımını satın alıyor. Yaklaşık 60 bin Tesla sürücüsünün son otonom sürüş yazılımını denediği belirtildi.

EN BÜYÜK ZORLUK, OLAĞANDIŞI DURUMLARIN SÜREKLİ MEYDANA GELMESİ

Tesla kamera ve yapay zeka kullanarak radar gibi aralarında Waymo'nun da bulunduğu rakiplerinin kullandığı teknolojilerden kaçınıyor.

Lidar üreticisi Luminar'ın CEO'su Austin Russel, Reuters'a yaptığı açıklamada "Yalnızca önünüzdeki kişiyi görmeniz yeterli değil, o kişiyi yüzde 99,9999999 güvenilirlikte görebilmelisiniz. Birini ezmek kabul edilebilir bir yanıt değil" sözleriyle durumun zorluğuna dikkat çekiyor.

Otonom araç güvenliği üzerine çalışan Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Prof Philip Koopman'a göre en büyük sorun olağan dışı durumların sürekli meydana gelmesinden kaynaklanıyor.

Koopman'a göre makinenin henüz öğrenmediği yeni durumlar karşısında insan olmadan tamamen otomatik araçlarda güvenliğin sağlanması çok zor.

Teknoloji çalışsa bile Tesla'nın serbestçe dolaşan robot taksi filosu yola çıkmadan önce çok titiz denetlemelere tabi olacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nde federal düzeyde araç güvenliğiyle ilgili düzenlemelerden sorumlu kurum eyaletler için otonom araçlara dair kapsamlı olmayan bir kılavuz hazırladı.

Ancak bazı eyaletlerde tam otonom araçlar için yasaların onaylanması gerekiyor.

Öne Çıkanlar