Musa Kulu: Herkesi Türk ve Müslüman yapma projesi 100 yıldır sürdürülüyor

Musa Kulu: Herkesi Türk ve Müslüman yapma projesi 100 yıldır sürdürülüyor
AKP-MHP iktidarını 'Abdülhamit zihniyetinin devamı' olarak nitelendiren DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, 'İktidar kendi Alevi’sini yaratmaya çalışıyor ama asla başarılı olamayacak' dedi.

Alevilere yönelik saldırıların son halkası, 30 Temmuz’da Ankara’da bulunan Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşı Vakfı Genel Merkezi'ne gerçekleştirildi. Saldırılardan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hüseyin Gazi Cemevi’ne ziyareti de tartışma konusu oldu.

Saldırıların seçim öncesi senaryolar olduğuna işaret eden Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu, saldırıları, iktidarın açıklama ve ziyaretlerini değerlendirdi. 

'ABDÜLHAMİT ZİHNİYETİNİN DEVAMI'

Türkiye de "öteki" olarak tanımlanan her kesimin hedef olduğunu ifade eden Kulu, "Tarihsel hafızamızı zorlarsak, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkede yaşayan, öteki bütün toplumlar hedef olmuştur. Anadolu’nun Selçuklu dönemindeki Alevi toplumsallığı ülkenin yüzde 80’ninden fazlasını oluşturuyordu. Zaman içerisinde asimilasyon politikasıyla bu eritildi. Osmanlı’da devam etti, Yavuz Sultan Selim’le zirve yaşadı. 2’inci Mahmut Fermanı ile başka şeyler yaşandı, Abdülhamit’e geldiğinde arttı. Tayyip ve Bahçeli zihniyeti tam Abdülhamit zihniyetinin devamıdır" dedi. 

'HERKESİ TÜRK VE MÜSLÜMAN YAPMA PROJESİ 100 YILDIR SÜRDÜRÜLÜYOR'

"Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı bakiresi üzerine kuruldu" diyen Kulu, "1924 yılında Tekke ve Zaviyeler kapatıldıktan sonra yani Şafi mezhebi medreseler de dâhil, Alevilerin ocakları, tekkeleri dâhil hepsine el konuldu. Genç Türkiye Cumhuriyeti, herkesi Türk ve Müslüman yapma projesinin değnekçisidir ve Abdülhamit’in devamdır. Teşkilatı Mashura’nın devamıdır, hiç fark eden bir şey yok. Herkesin bildiği gibi özellikle Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenler, 'devamlılık esastır' der. Aynı proje, aynı mantık, aynı zihniyeti yerleştirmek ve diğerlerini bitirerek, farklı olan inanç, kültür ve dilleri yok sayarak, inkar ederek, herkesi Türk ve Müslüman yapma projesi 100 yıldır sürdürülüyor" diye konuştu. 

ALEVİLERE YÖNELİK KATLİAMLAR

Kulu, Alevilerin ve ötekileştirilen kesimlerin maruz kaldığı katliamları hatırlatarak, "Genç Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk soykırım Koçgiri’de başlar. Koçgiri, Alevi coğrafyasıdır ve aynı zamanda Kürt coğrafyasıdır. Şeyh Sait ile devam eder, Ağrı Zilan’da devam eder, en son Alevi ocaklarının, dergâhlarının, atalarının Dersim coğrafyasına gelir ve en büyük soykırımı da burada gerçekleştirir. Tarihte bir nottur; Ağrı ayaklanmasından sonra Ağrı’da bir dağın tepesine bir mezar kazılır, 'Kürdistan burada meftundur’ derler. Dersim’de de 'Aleviler burada meftundur' diyerek önderlerini, liderlerini asarak, göç ettirerek, katlederek bunu yaptılar, bitti mi? Bitmedi. Maraş’ta, Malatya’da, Sivas’ta devam etti. Bitti mi? Hayır, hala bölgede Alevilerin evlerine işaret konur, hala Aleviler inancından dolayı aşağılanır, kimliğinden dolayı aşağılanırlar ve katli vaciptir. Çünkü Türk ve Müslüman olmayanın bu ülkede sadece köle olmaya hakkı vardır. Bu devletin zihin kodlarında yazılıdır şimdi hal böyle olunca da bu zihniyet sürekli sürüp devam eder" diye anlattı. 

'İKTİDAR KENDİ ALEVİSİNİ YARATMA PEŞİNDE; ASLA BAŞARAMAZLAR'

Ülkenin seçim sürecine girdiğini dile getiren Kulu, "Daha öncesinde 2009'larda başlayan Alevi açılımları bir sıfırla bitti. İktidar kendi Alevi’sini yaratma peşinde. Bunun için Alevi devşirmelerle, kendi yetiştirdiği insanları kurumların başlarına getirerek, o gücü biraz daha azaltmak için böyle bir çabanın içinde. İşte Hüseyin Gazi ziyareti tam da bunun ürünüdür. Hem toplumun buna karşı refleksini gördü. Diğer yandan da kendi Alevi’sini yaratmak için böyle bir çabaya ihtiyaç vardı. Bunların hepsi geçmişte Atatürk, İnönü, Menderes, Demirel ve Tayyip döneminde tekrarlanan birer küçük senaryo ve kandırmacadan öte hiçbir şey ifade etmez. Bunların altını çizmek gerekiyor. Başarabilirler mi? Asla başaramazlar" ifadelerini kullandı. 

'YÜZLEŞME OLABİLMESİ İÇİN DEVLETİN BÜTÜN GÜNAHLARINI KABUL ETMESİ GEREKİR'

İktidarın ziyaretlerinin bir anlam ifade etmediğini, yüzleşmesi gerektiğinin altını çizen Kulu, sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP’nin yüzleşme imkanı yok. Çünkü kendi kültürel, inanç ve yönetme kodları asla yüzleşmeye müsait değildir. Böyle olduğu için yüzleşme olmaz. Yüzleşme olabilmesi için devletin bütün günahlarını kabul etmesi gerekir, Osmanlı’nın, cumhuriyetin ve kendi döneminde yaptıklarını kabul etmesi gerekiyor. Madımak’la, Maraş’la, Dersim’le, Şeyh Said’le yüzleşmesi lazım. Bunları yapma imkanı yok. Çünkü ne zihin dünyası ne inanç dünyası ne de devletsel dünyası buna asla uygun değil. Böyle bir şey yapmaz ama ne yapar, bazen ‘mış’ gibi yaparak günü kurtarmaya çalışır. Ama hakikat dimdik ayaktadır, bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa 50 sene sonra bu sistem, devlet Kürtlerle de Alevilerle de Çerkez, Arap yani bu toplumla, zulüm ettiği herkesle yüzleşmek zorundadır."

'BİZ BURANIN ASIL SAHİPLERİYİZ' 

Alevilerin sadece kendi dili, inancı, kültürü ve hafızasıyla yaşamak istediğini vurgulayan Kulu, şunları söyledi:

"Ama bu ülkenin sahibi olarak, ötekisi, kiracısı, emanetçisi olarak değil. Biz buradaydık. Biz buranın asıl sahipleriyiz. Geldiler buraya, biz bağrımızı açtık, hiç sorgulamadık, çünkü sureti haktandır. Ama bizi köle yapmaya çalıştılar, biz tarih boyunca köle olmamak için direndik, bugünde inancımızı, kültürümüzü, dilimizi, tarihsel hafızamızı yaşamak gibi bir umudumuz, çabamız var. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz." (MA)

Öne Çıkanlar