Musa Anter davası 21 Eylül'e ertelendi, zaman aşımı süresi dolmuş olacak

Musa Anter davası 21 Eylül'e ertelendi, zaman aşımı süresi dolmuş olacak
Mahkeme heyeti Musa Anter davasını 21 Eylül'e erteledi. Cinayetin üzerinden 30 yıl geçtiği için 20 Eylül'de yasal zaman aşımı süresi dolmuş olacak.

Gazeteci Yazar Musa Anter cinayeti davasının 36’ncı duruşması Ankara Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

HDP milletvekilleri Fatma Kurtalan, Kemal Peköz, Abdullah Koç, CHP Milletvekili Yıldırım Kaya ile İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik'in takip ettiği duruşma 09.40 'da kimlik tespitleri ile başladı.

Duruşmada söz alan Musa Anter'in oğlu Dicle Anter davanın başından itibaren çok sayıda zorlukla karşılaştıklarını söyledi. Davanın 20 Eylül'de zaman aşımı süresinin dolacağına dikkat çekt ve davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi: 

DİCLE ANTER: DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

"20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilen Musa Anter cinayetinde zaman aşımı süresi dolmak üzere. Faili belli bir cinayetin davası 30 senedir bitirilemedi. Azmettiriciler mahkeme salonlarında ifadeler verdi, ‘hatırlamıyorum’ dedi. Orhan Miroğlu olayda ağır yaralandı, 30 yıllık süreçte sadece 2 duruşmaya geldi. Bu kadar belge, bilgi ve önergeye rağmen iktidar üç maymunu onmaya devam etti, ediyor. Ne olursa olsun bu davanın peşini bırakmayacağız, biz olmasak da gelecek nesiller bırakmayacak" 

Anter’den sonra söz alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Anter cinayetinin insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olduğuna belirtti. Türkdğan, "Zaman aşımından düşürmeyi düşünüyorsanız bundan vazgeçin. Çünkü biz hakikatin açığa çıkmasını istiyoruz, hakikat açığa çıkmadan davayı kapatmak yeni ihlaller yaratacak. Dava süreci uzayacak. Belki bir nesil gidecek ama yeni nesiller devam edecek" dedi.

AKP'li rhan Miroğlu’nun avukatı Serhat Mendilcioğlu ise dosyaya insanlığa karşı suç soruşturması talep ederek dilekçe sunduklarını söyledi. Tanık anlatımlarını hatırlatan Mendilcioğlu, "Bu ifadeler JİTEM’in varlığını ve cinayeti JİTEM’in işlediğini kabul ediyor" dedi. 

Duruşmada söz alan sanık avukatları ise dosyanın zaman aşımından düşmesini talep etti.

DURUŞMA ZAMAN AŞIMI SÜRESİNİN DOLACAĞI 21 EYLÜL'E ERTELENDİ

Sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrolünün kaldırılması veya esnetilmesini talebini reddeden mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyet Musa Anter’in ölümüne ilişkin kamu davasının konusunun insanlığa karşı suç olması ve davanın zaman aşımına tabi olmaması yönündeki taleplerin önümüzdeki celse değerlendirmeye alınacağını söyledi. Bir sonraki duruşma Musa Anter’in 30’uncu ölüm yıldönümünden bir gün sonraya, zaman aşımı tarihinin başladığı 21 Eylül 2022’e ertelendi.

2013 yılında başlayan ve 9 yılda karara bağlanamayan dava, zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya.20 Eylül 1992'deki Musa Anter cinayetinin üzerinden 30 yıl geçtiği için yasal zaman aşımı süresi 20 Eylül’de dolacak. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar