Murat Yetkin: HDP, AK Parti’den gelebilecek yaklaşıma kapıları kapatmıyor

Murat Yetkin: HDP, AK Parti’den gelebilecek yaklaşıma kapıları kapatmıyor
Gazeteci Murat Yetkin, ‘Seçim hesapları sil baştan: HDP, Saadet ve AKP sürprizleri’ başlıklı yazısında yeni seçim yasası sonrası ortaya çıkabilecek olası siyasi hamleleri değerlendirdi.

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın cumhurbaşkanı seçimleri konusundaki sözlerini değerlendirirken, "AK Parti’den gelebilecek yaklaşıma kapının kapatılmadığı -açıkça söylenmese de- görülebiliyor" dedi.

Yazısında "AK Parti ve MHP’nin değiştirdiği seçim yasası siyasette taşları yerinden oynattı, hesapları değiştirdi ama muhalefet partileri kendilerini yeni koşullara karşı kendi hamlelerini yapmaya başladı. Özellikle seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi muhalefet cephesinde yeni oluşumları gündeme getiriyor" diyen Yetkin şöyle devam ediyor:

"Bu durum sadece 6’lı muhalefet koalisyonunun son toplantısında seçim yasasındaki değişiklikler karşısında çalışma grubu kurma kararıyla sınırlı değil.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun yeni bir üçlü ittifak çıkışı bunun en somut örneği. Karamollaoğlu, Karar TV’de yaptığı açıklamaya göre, tek tek yüzde 7’ye ulaşma ihtimali zayıf olan üç muhalefet partisi birlikte yüzde 7’yi yakalayabilir, Meclis’e böylece girme hesapları yapabilirdi. Hükümet cephesinden 6’lı ittifakın dağılacağı söylentilerinin yayılması karşısında da öğleden sonra önerisinin ‘altılı masayla ilgili farklı bir fikir gündeme getirmediğini’ söyledi. ‘İttifak içinde ittifaklar’ olabilirdi. Karamollaoğlu, CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin Millet İttifakı oluşturduğu gibi Saadet, Gelecek ve DEVA partilerinin ayrı bir ittifakla birleşip yüzde 7 üzerine yapılan hesapları tersine çevirebileceğini söylüyordu."

‘HDP’NİN HESAPLARI İSE ÇOK DAHA FARKLI’

Yetkin, yeni gelişmeler ışığında HDP’nin yaklaşımını ise şöyle değerlendiriyor:

"HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın dün gece Halk TV’de söyledikleri, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda -HDP o zamana dek kapatılırsa da başka çatı altında- kendi adaylarını çıkartma eğiliminde olduğunu gösterdi. Sancar, eğer bu süreçte 6’lı koalisyon kendileriyle görüşmek isterse ilk turda ortak adayı destekleme seçeneklerini de açık tutuyor. Bu olmaz ve ayrıca 6’lı koalisyon HDP seçmeninin kabul etmeyeceği bir adayla çıkarsa, o zaman ‘İkinci tura bakacağız’ diyordu Sancar; ‘Hedefimiz yüzde 15. Kibir yapmıyoruz ama anahtar parti olduğumuzun farkındayız.’

HDP’nin tutumunu "kendileriyle yapılacak tartışmalar" belirleyecekti. Burada AK Parti’den gelebilecek yaklaşıma kapının kapatılmadığı -açıkça söylenmese de- görülebiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı desteklemeyecekti HDP ama 6’lı masa "Erdoğan zihniyetinde bir adayla çıkarsa" şimdiden destek istenemezde kendilerinden."

 

 

 

Öne Çıkanlar