Murat Muratoğlu: TCMB Enflasyon Raporu'nu yazanlar hâlâ koltuğundaysa Türkiye'nin başı belada

Murat Muratoğlu: TCMB Enflasyon Raporu'nu yazanlar hâlâ koltuğundaysa Türkiye'nin başı belada
Muratoğlu, 'Bariz yanlış yönlendirme var. Bu iş şoförünü, doktorunu, sınıf arkadaşını milletvekili yapmak, okuduğun gazetenin köşe yazarını TCMB'nin başına getirmek kadar kolay mı?' dedi.

+GERÇEK - Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, bugünkü yazısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2022 yılı üçüncü enflasyon raporunu eleştirdi, "Bu raporu yazanlar hâlâ o koltuklarda oturtuyorlarsa Türkiye'nin başı büyük belada" dedi.

"Tam anlamıyla saçmalamışlar raporun tamamında… Daha öncekiler de farklı değildi ama özel bir çaba göstermişler sonuncusunda… Belli ki zirveyi nasıl yakalayabiliriz diye düşünmüşler bu manada" diyen Muratoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçen yıl ilan edilen Orta Vadeli Program'da 2022 yılı enflasyonu yüzde 9.8 olacak denildi… Neyin nasıl yapılacağını söylemeden temennilerden oluşan bir program ortaya konuldu. Bir anlamda zeka testi gibiydi… İnananların, kişisel ihtiyaçlarını kendi başına giderebilecek akıl seviyesinde olmadığını anlayabileceğiniz bir röntgen filmiydi sanki… Nitekim 2023'te yüzde 8 ve 2024'te yüzde 7.6 olacaktı enflasyon…

Üç yüz promil alkollü olsan yine de mümkün olmadığını kavrayabilecek durumda olursun. Hazırlayanlar değildi! Açıklanan Orta Vadeli Program verilerine göre dolar kuru ortalaması 2022'de 9.27 TL, 2023'te 9.77 TL, 2024'te 10.27 TL olarak yer aldı. İşte bu arkadaşlar ekonomiyi yönetmeye çalıştılar. Batırdılar.

Sonrasında Merkez Bankası hedeflerini açıkladı. Her toplantıda bu hedefler biraz daha yukarı taşındı. Son açıklamalarında yılsonu enflasyon tahminleri yüzde 60.4'e kadar çıktı. Artık durum utanç verici boyutta… Ortada bariz yanlış yönlendirme var. Bu iş şoförünü, doktorunu, sınıf arkadaşını milletvekili yapmak, okuduğun gazetenin köşe yazarını Merkez Bankası'nın başına getirmek kadar kolay mı? Hedefler açıklanınca kendi kendine oluyor falan mı sandı?"

Öne Çıkanlar